Pappardelle padlizsánnal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Ez a finom csemege a szicíliai Cataniából származik, ahol a padlizsánnal tálalt paradicsomos tésztát „pasta alla Norma”-nak nevezik a város híres szülöttének, Bellininek és a kitűnő zeneszerző Normacímű operájának emlékére.
- 6 kávéskanál extra szűz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 10 dkg kecskesajt szeletelve apróra vágott petrezselyemzöld vagy összetépett friss bazsalikomlevelek a díszítéshez
- 2 db konzerv darabolt paradicsom
- 1 db héjában keresztirányban 3-5 mm-es szeletekre vágva
- 40 dkg pappardelle (szalagtészta) vagy más széles tojásos tészta
- 0.25 kávéskanál vagy ízlés szerinti mennyiségű cukor
- 0.25 kávéskanál szárított szurokfű (oregano) vagy ízlés szerinti mennyiség só és cayenne-i bors
Elkészítés
Forrósítsunk fel egy bordás aljú öntöttvas serpenyőt, és kenjük ki 2 kávéskanál olívaolajjal. A padlizsánszeleteket tegyük a serpenyőbe, és pirítsuk 3-4 percig. Kenjük be a szeleteket újabb 2 kanál olajjal, és fordítsuk meg őket. Süssük még 3-4 percig, amíg megpuhulnak és megbarnulnak. Vegyük le a tűzhelyről, és lazán takarjuk le fóliával, hogy melegen tartsuk.
Amíg a padlizsán sül, forrósítsuk fel a maradék 2 kávéskanál olajat egy vastag fenekű serpenyőben. Tegyük bele a fokhagymát, és pirítsuk 1-2 percig, amíg aranyszínű nem lesz (ne hagyjuk megpirulni vagy megégni). Adjuk hozzá a paradicsomot a levével együtt. Főzzük magas hőfokon 4-5 percig, majd mérsékeljük a hőt, és időnként megkeverve pároljuk még 4-5 percig, amíg sűrű mártást nem kapunk.
Közben főzzük a szalagtésztát lobogó vízben 10-12 percig vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint, „al dente” (ruganyos) állagúra.
Adjuk hozzá a paradicsommártáshoz a paradicsompürét, a cukrot és a szurokfüvet. Ízesítsük sóval és cayenne-i borssal. Tartsuk melegen.
Szűrjük le a tésztát, és óvatosan keverjük össze a mártással. Tálaljuk ki, mellé téve a padlizsánt és a kecskesajtot; díszítsük petrezselyemmel és bazsalikommal.
Tipp:
• Próbáljuk ki a masnitésztát (farfalle) roston sült zöldségekkel és zöldfűszeres pestóval. Tegyünk tepsibe 1 felszeletelt cukkinit, 1 felszeletelt piros vagy sárga húsú paprikát, 1 gerezdekre vágott lilahagymát, 2 nagy, gerezdekre vágott, érett paradicsomot és 12-16 apró csiperkegombát egy tepsibe. Kenjük be a zöldségeket 1 kávéskanál extra szűz olívaolajjal, és grillezzük őket közepes hőfokon, amíg meg nem puhulnak. Közben a pesto mártáshoz turmixgépben keverjünk simára 17 dkg főtt, jól kinyomkodott spenótot 1 gerezd meghámozott fokhagymával, 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és 5 dkg friss bazsalikommal. Ízesítsük egy fél citrom levével és sóval. 40 dkg főtt masnitésztát keverjünk össze a pestóval. Tegyük a roston sült zöldségeket a tetejére, és szórjuk meg 5 dkg frissen reszelt parmezán sajttal.
Miért egészséges?
• A padlizsán kiadós, laktató zöldség, amelynek alacsony az energia és zsírtartalma. Elkészítése roston vagy szárazon sütve egészségesebb, mivel ha zsírban sütjük, igen sok zsiradékot szív magába.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként, energia 500 kcal, fehérje 18 g, zsír 12 g (ebből, telített 4 g), szénhidrát 85 g (ebből cukor 10 g), rost 6 g, C-, E-vitamin, réz, vas, A-, B1-, B6-, B12-vitamin, folsav, niacin, kalcium, kálium, szelén, cink