Paprikás csirke nokedlival recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
A paprikás csirke receptjét még nagyanyámtól tanultam. Mindig örültem, ha ő készítette el ezt ízletes, finom ételt.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 5 db csirkeszárny
- 2 db egész csirkecomb (tanyasi)
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál mangalica zsír
- csipetnyi őrölt köménymag
- csipetnyi őrölt bors
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- só
- 1 mokkáskanál delikát ételízesítő
- 2 mokkáskanál szegedi házi pirospaprika
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl (20%-os)
A nokedlihoz:
- 0.5 kg liszt
- 4 db tojás
- só
- 2 dl tej
Elkészítés
A csirkeszárnyakat ketté vágjuk, a combokat három részre. Az alsót egyben hagyjuk, a felsőt ketté vágjuk. Megmossuk. A hagymákat megpucoljuk, és apró kockára vágjuk, a felhevített zsíron üvegesre pároljuk. Közben hozzáadjuk a félbevágott, kicsumázott paprikát, majd a héjától megfosztott a magját eltávolított, felszelt paradicsomot. Amikor a hagyma már jó üvegesre párolódott, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csipetnyi őrölt köményt, és borsot, majd a 2 mokkáskanál pirospaprikát. Jól összeforgatjuk, és felöntjük fél dl vízzel. Visszatesszük a tűzre, és elfőzzük róla a vizet.
Ekkor belekerül a hús, amit addig sütünk, amíg eredeti színét elveszíti, Ekkor megsózzuk, és felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. Visszasütjük a zsírjára. Rászórjuk a lisztet, és hőkiegyenlítés után ráöntjük a tejfölt. Ekkor már csak egyet forralunk rajta.
A nokedlihoz a lisztet tálba szitáljuk, közepébe ütjük a tojásokat, sózzuk, és a tejjel nokedlitésztát készítünk. Ne legyen túl lágy, de kemény se. Nem kell kidolgozni, csak összekeverni, majd forrásban lévő, sós, olajos vízben szaggatjuk. Amint a víz tetejére feljön, kiszedjük, és egy evőkanálnyi olajjal meglocsoljuk, átkeverjük. (Ezt a nokedli tésztát egyszer , nagyon régen a Gregor József operaénekesünktől láttam készíteni, azóta használom ezt a receptet.)
A nagyanyámtól tanultam, hogy a nokedli tésztáját nem kell kidolgozni, mert akkor ragacsos lesz. Tálalásnál díszíthetjük még erős zöldpaprikával. Ha valaki diétásabb változatban szeretné elkészíteni, akkor kukoricaliszttel lisztezze le, és használjon 12%-os tejfölt a habaráshoz.
Jó étvágyat kívánok hozzá!