Paradicsomleves pritaminpaprikával recept

Paradicsomleves pritaminpaprikával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
1069

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az édes, piros húsú paprika és paradicsompüré keveréke remekül mutat a tányérban, ráadásul nagyon könnyű elkészíteni ezt a krémes paradicsomlevest.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 1 kiskanál friss összevágott vagy fél kiskanál szárított kakukkfű
  • 1 db vöröshagyma durvára összevágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összevágva
  • 1 kiskanál cukor
  • 0.25 kiskanál őrölt fahéj
  • 3 dl paradicsomsűrítmény
  • 3 evőkanál pesto
  • 3 dl könnyű vagy gazdag zöldségalaplé lehetőleg házi
  • 1 db hosszú franciakenyér
  • 70 dkg pritaminpaprika kicsumázva, durvára összevágva

A díszítéshez:

  • 6 evőkanál krémsajt vagy sűrű tejföl
  • 6 friss bazsalikomágacska

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Félbevágjuk a franciakenyeret, hogy beférjen asütőbe. Mindkét felét 3,5 cm vastag szeletekre szeljük, amelyeket azonban nem vágunk át teljesen. Széthúzzuk a szeleteket, és mindegyiket vékonyan bekenjük pestóval, majd újból összenyomjuk a kenyeret, fóliába tekerjük, és félretesszük.

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat. A hagymát és a fokhagymát 5 percig fonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a paprikát, és időnként megkeverve 5 percig pároljuk. Ráöntjük az alaplét, azután levesszük a tűzhelyről.

A kenyeret 15 percre a sütőbe tesszük. Közben a levest turmixgépben pépesítjük. Visszaöntjük a lábasba, belekavarjuk a paradicsomsűrítményt, a kakukkfüvet, a fahéjat és a cukrot. Óvatosan megmelegítjük, ügyelve rá, nehogy felforrjon. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A levest tányérba merjük, majd 1 kanálnyi krémsajttal és a bazsalikommal díszítjük. A forró, pestóval megkent kenyérrel tálaljuk.

Tipp:

• A krémsajt helyett használhatunk zsírszegény natúr joghurtot vagy sűrű tejfölt is. n• Csípősebb lesz a leves, ha a hagymával együtt 1 kimagozott és apróra vágott, friss, piros húsú csilipaprikát is teszünk az olajba, vagy néhány csepp csiliszószt adunk az ételhez. Sárgarépás paradicsomlevest készíthetünk, ha a piros húsú paprika helyett 70 dkg kockára vágott sárgarépát használunk. Miután felöntöttük az alaplével, lefedjük a lábast, és csendesen főzzük a répát, amíg meg nem puhul (kb. 10 perc). A továbbiakban az alaprecept szerint járunk el, de kihagyjuk belőle a cukrot. A pritaminpaprika helyett adjunk 45 dkg durvára vágott póréhagymát és 4 felszeletelt zellerszárat a hagymához. 15 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével. Pürésítjük, majd ízesítjük, de a cukrot elhagyjuk.

Miért egészséges?

• A pritaminpaprika kiváló C-vitaminforrás – kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint az azonos súlyú narancs. Megfelelő mennyiségű antioxidáns karotinoidot és bioflavonoidokat is találunk benne, amelyekről kimutatták, hogy jelentős mértékben csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kockázatát. A paradicsom egy likopin nevű karotinoidot tartalmaz, amely értékes antioxidáns, és a kutatási eredmények szerint csökkenti a prosztatarák kockázatát. A likopin a főzés hatására az emberi szervezet számára könnyebben hasznosíthatóvá válik.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 340 kcal (1418 kJ), fehérje 8 g, zsír 14 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 44 g, (ebből cukor 11 g), rost 4 g, A-vitamin provitaminja, C-vitamin, B1-vitamin, folsav, niacin


Paradicsomleves pritaminpaprikával recepthez kapcsolódó receptek

Paradicsomleves pritaminpaprikával

Paradicsomleves pritaminpaprikával

Az édes, piros húsú paprika és paradicsompüré keveréke remekül mutat a tányérban, ráadásul nagyon könnyű elkészíteni ezt a krémes paradicsomlevest.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés