Paradicsomos hasé

Paradicsomos hasé

Az otthon gyúrt vajas tésztalap lényegesen finomabb a készen vett boltinál. Ez egy jól bevált receptem, és ha időm engedi, így készítem.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A vajas tésztához

  • 25 dkg dkg vaj (20+5 dkg)
  • 30 dkg liszt (25+5 dkg)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál ecet
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 mokkáskanál só

A töltelékhez

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 kg hámozott paradicsom
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 0.5 evőkanál frissen aprított bazsalikomlevél
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • 25 dkg darált hús
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 csipet csili
  • 1 db tojás a kenéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A kevesebb vajat a több liszttel, tojássárgájával, ecettel, tejföllel, cukorral, sóval alaposan összegyúrjuk, sima cipóvá formázzuk. Fél óráig pihentetjük. Közben a több vajat a kevesebb liszttel alapos gyúrás után cipóvá formáljuk.

A töltelékhez az olívaolajon megsütjük az apróra kockázott paradicsomot, sóval, cukorral ízesítjük, rászórjuk a bazsalikom zöldjét. A másik serpenyőbe öntött olajon üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, belekeverjük a darált húst, zsírjára sütjük, fűszerezzük, majd beleöntjük a paradicsomos mártásba, hűlni hagyjuk.

A pihent lisztes-vajas tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rátesszük a kevés liszttel összegyúrt vajat, majd együtt kisodorjuk, alul-felül-jobbról-balról hajtogatjuk, megismételjük, 1 órán keresztül hűvös helyre tesszük. A második-harmadik nyújtást ugyanígy végezzük, de közben csak fél-fél órát pihentetjük. A negyedik nyújtást követően 200 fokra felhevítjük a sütőt, a tésztalapot felvert tojással átkenjük, derelyemetszővel négyzetekre vágjuk, a paradicsomos töltelékkel megtöltjük, átlósan áthajtjuk, a széleket kicsit összenyomjuk. A tetejüket tojással átkenjük, a forró sütőben 25 perc alatt ropogósra sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta