Paradicsomos káposzta gombafasírttal recept

Paradicsomos káposzta gombafasírttal
3.5 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptműves

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
3220

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Igazi menzaebéd a paradicsomos káposzta, valamilyen fasírtnak nevezett gombóccal a tetején. Itt az ideje, hogy elengedjük azokat az emlékeket és újakat alkossunk, mert ez egy egészséges, és nem utolsó sorban nagyon finom változat.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Paradicsomos káposzta:

  • 1.5 kg fehér fejes káposzta
  • 20 dkg paradicsompüré (100 %-os)
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 db babérlevél
  • 0.5 teáskanál őrölt kömény
  • 3 teáskanál nyers nádcukor
  • só (természetes, nem finomított)

Gombafasírt:

  • 25 dkg csiperke gomba
  • 15 dkg zabpehelyliszt (lehet más teljes kiőrlésű liszt is)
  • csipet só (természetes, nem finomított)
  • 1 mokkáskanál ételízesítő (sómentes)
  • tört bors
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 2 marék zsemlemorzsa (teljes kiőrlésű péksüteményből)
  • olaj a sütéshez (magas égéspontú)

Elkészítés

Káposzta: tisztítsuk meg a hagymát, vegyük le a káposzta felső 1-2 fedőlevelét és a fejet mossuk meg vízzel. A hagymát szeljük kockára, a káposztát vékony 5-6 cm hosszú csíkokra (a torzsát ne szeljük bele). Az olajon pároljuk meg a hagymát, majd tegyük rá a felcsíkozott káposztát és a babérlevelet, majd ízesítsük kevés sóval.

Öntsük fel vízzel a káposzta feléig (nem kell több víz, mert a káposzta sokat ereszt), keverjük össze és fedő alatt főzzük. Kb. 20 perc után elegendő vizet ereszt a káposzta, ekkor ízesítsük a köménnyel és a cukorral, valamint adjuk hozzá a paradicsompürét. Főzzük tovább fedő alatt, amíg a káposzta kellemesen ropogósra megfő.

Fasírt: amíg fő a káposzta, tisztítsuk meg és szeljük apróra a gombát. Egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve. Fűszerezzük a gombát, adjuk hozzá a lisztet és alaposan keverjük, gyúrjuk össze. Mélytányérba öntsük a zsemlemorzsát. A gombás masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk és hempergessük meg a zsemlemorzsában.

Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő). Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj - ha kissé lehűlt, várjuk egy kicsit amíg a következő adagot sütjük).

Praktikák:

- a zöldség levesességétől és a liszt fajtájától is függ, mennyire lesz formázható a fasírt, ha nem akar összeállni, bele lehet ütni egy tojást (pl. a teljes kiőrlésű tönköly, vagy rozs liszttel kellően ragacsos, nem kell bele tojás)

- az egészségesebb elkészítésre tekintettel szűken bánjunk az olajjal, amiben sütünk

- egyszerre max. 4-5 db fasírtot süssünk, hogy ne hűtse le nagyon az olajat

- a képen látható fasírtok teljes zabpehely liszttel készültek


Paradicsomos káposzta gombafasírttal recepthez kapcsolódó receptek

Paradicsomos káposzta gombafasírttal

Paradicsomos káposzta gombafasírttal

Igazi menzaebéd a paradicsomos káposzta, valamilyen fasírtnak nevezett gombóccal a tetején. Itt az ideje, hogy elengedjük azokat az emlékeket és újakat alkossunk, mert ez egy egészséges, és nem utolsó sorban nagyon finom változat.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés