Paradicsomos lencseleves recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 65 perc
Megnézték: |
A lencse, a szárított gomba, a csípős gyömbér és az aromás tárkony erőteljes ízével ez a pompás leves egy könnyű ebéd vagy vacsora nagyszerű nyitánya lehet.
- 25 dkg szárított vargánya
- 2.25 dl forró víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 db apróra vágott vöröshagyma
- 3 db finomra aprított fokhagymagerezd
- 1 konzerv (40 dkg) darabolt paradicsom hozzáadott só nélkül
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- 1 kiskanál szárított morzsolt tárkony
- 4.5 dl hideg víz
- 10 dkg kiválogatott és átöblített zöld vagy barna színű lencse
Elkészítés
A gombát egy kis tálba tesszük, leforrázzuk a forró vízzel, és 20 percig ázni hagyjuk. Amikor megduzzadt, kiszedjük, az áztatófolyadékot pedig leszűrjük és félretesszük. A gombát durvára aprítjuk.
Egy nagy lábasban, közepes lángon felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd gyakori kevergetés mellett aranysárgára sütjük.
Hozzákeverjük a gombát az áztatólevével, és a paradicsomot a levével együtt, valamint a gyömbért, a tárkonyt és a hidegvizet. Beletesszük a lencsét, és felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, lefedjük az edényt, majd körülbelül 30 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a lencse megpuhul. Melegen tálaljuk. (Ezt a levest le is fagyaszthatjuk. Tálalás előtt óvatosan felmelegítjük, majd adunk hozzá még 1-2 kanál vizet, ha túlságosan besűrűsödött.)
Tipp:
Paradicsomos sárgaborsóleves: A lencse helyett sárgaborsót használunk. A levest teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérrel tálaljuk, és utána desszertnek friss gyümölcsöt adunk. A víz helyett mérsékelten sózott csirkealaplét használunk.
Miért egészséges?
A vargánya a vérnyomás szabályozásában szerepet játszó káliumban gazdag. A szárított gombát porrá törve mártások és raguk ízesítésére és sűrítésére használhatjuk.
A recept tápértéke:
Energia 141 kcal, zsír 3,5 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 8 g, szénhidrát 21 g, nátrium 47 mg (só 0,11 g), élelmi rost 3 g., Hasznos káliumforrás (597 mg)