Paradicsomos lencseleves recept

Paradicsomos lencseleves

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
2703

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A lencse, a szárított gomba, a csípős gyömbér és az aromás tárkony erőteljes ízével ez a pompás leves egy könnyű ebéd vagy vacsora nagyszerű nyitánya lehet.

4 személyre

  • 25 dkg szárított vargánya
  • 2.25 dl forró víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db apróra vágott vöröshagyma
  • 3 db finomra aprított fokhagymagerezd
  • 1 konzerv (40 dkg) darabolt paradicsom hozzáadott só nélkül
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1 kiskanál szárított morzsolt tárkony
  • 4.5 dl hideg víz
  • 10 dkg kiválogatott és átöblített zöld vagy barna színű lencse

Elkészítés

A gombát egy kis tálba tesszük, leforrázzuk a forró vízzel, és 20 percig ázni hagyjuk. Amikor megduzzadt, kiszedjük, az áztatófolyadékot pedig leszűrjük és félretesszük. A gombát durvára aprítjuk.

Egy nagy lábasban, közepes lángon felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd gyakori kevergetés mellett aranysárgára sütjük.

Hozzákeverjük a gombát az áztatólevével, és a paradicsomot a levével együtt, valamint a gyömbért, a tárkonyt és a hidegvizet. Beletesszük a lencsét, és felforraljuk. Mérsékeljük a lángot, lefedjük az edényt, majd körülbelül 30 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a lencse megpuhul. Melegen tálaljuk. (Ezt a levest le is fagyaszthatjuk. Tálalás előtt óvatosan felmelegítjük, majd adunk hozzá még 1-2 kanál vizet, ha túlságosan besűrűsödött.)

Tipp:

Paradicsomos sárgaborsóleves: A lencse helyett sárgaborsót használunk. A levest teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérrel tálaljuk, és utána desszertnek friss gyümölcsöt adunk. A víz helyett mérsékelten sózott csirkealaplét használunk.

Miért egészséges?

A vargánya a vérnyomás szabályozásában szerepet játszó káliumban gazdag. A szárított gombát porrá törve mártások és raguk ízesítésére és sűrítésére használhatjuk.

A recept tápértéke:

Energia 141 kcal, zsír 3,5 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 8 g, szénhidrát 21 g, nátrium 47 mg (só 0,11 g), élelmi rost 3 g., Hasznos káliumforrás (597 mg)


Paradicsomos lencseleves recepthez kapcsolódó receptek

Paradicsomos lencseleves

Paradicsomos lencseleves

A lencse, a szárított gomba, a csípős gyömbér és az aromás tárkony erőteljes ízével ez a pompás leves egy könnyű ebéd vagy vacsora nagyszerű nyitánya lehet.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés