Parmezános rudacskák recept

Parmezános rudacskák
2.5 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
1872

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Frissen reszelt parmezán sajttal, csipetnyi borssal és leheletnyi friss rozmaringgal ízesített aranybarna, ropogós, csavart rudakat sütünk. Bármikor fogyaszthatjuk, vendégeknek kínálhatjuk, de szép dobozba csomagolva ajándéknak is kedves ötlet.

4 személyre

  • 42.5 dkg fehér kenyérliszt (BL 80)
  • 10 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 kiskanál finomra vágott friss vagy 1/2 kiskanál szárított rozmaring
  • 1 kiskanál bors
  • 1 kiskanál szárított élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 4 evőkanál búzadara vagy polenta (kukoricadara)
  • 1 kiskanál olívaolaj

Elkészítés

14 dkg lisztet egy nagy tálban összekeverünk a parmezán sajttal, a rozmaringgal, a borssal és az élesztővel. Beledolgozunk még 17,5 dkg lisztet, hogy lágy masszát kapjunk. A maradék liszttel behintjük a munkafelületet, és simára, ruganyosra gyúrjuk a tésztát. Két egyenlő részre osztjuk. Nedves konyharuhával letakarjuk, és 10 percig pihentetjük.

Zsírpapírból kivágunk 2 db 40X30 cm-es lapot, és búzadarát szórunk rájuk. A nyers tészta egyik részét az egyik lapra helyezzük, és addig nyomkodjuk, amíg 2515 cm-es, négyszögletes lapot nem kapunk belőle. Ugyanígy járunk el a tészta másik részével is. Mindkettőt bekenjük az olajjal, és nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen 30 percig kelesztjük, vagy amíg a térfogata megkétszereződik.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). Sütőpapírt teszünk egy sütőlapra, és behintjük a maradék búzadarával. Az egyik tésztát betesszük a hűtőbe, a másikat keresztben 20 egyenlő csíkra vágjuk. A csíkokat a két végén megfogva megcsavarjuk, és körülbelül 30 cm hosszan kihúzzuk.A csavart rudakat egymástól 2,5 cm távolságban a sütőlapra tesszük. 10 percig kelesztjük, de ezúttal nem takarjuk le.

A nyers rudakat háztartási ecsettel vékonyan bekenjük olívaolajjal, vagy befújjuk olajozóspray-vel. 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és még egyszer vékonyan beecseteljük, vagy befújjuk olajjal. Ropogós aranysárgára sütjük. Amikor elkészült, sütőrácsra tesszük hűlni. A nyers tészta másik felét is hasonlóképpen kisütjük.

Tipp:

• A nyers tésztába finomra aprított dióbelet teszünk. A parmezánhoz egy másik kemény, jól reszelhető sajtot, például pecorinót is adhatunk.

Miért egészséges?

A rozmaringról azt tartják, hogy hatékony az idegrendszeri betegségek ellen, és gazdag a daganatos betegségek kockázatát csökkentő vegyületekben (karnozol, rosmanol), továbbá számos egyéb flavonoidban is. A benne lévő egyéb rákellenes anyagok, mint például a szineol, a gerániol és a pinin a feltételezések szerint képesek megállítani a daganatok növekedését. A rozmaringnak erős íze van, ezért ne tegyünk belőle túl sokat az ételbe.

A recept tápértéke:

Energia 54 kcal, zsír 1 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 2 g, szénhidrát 9 g, nátrium 28 mg (só 0,07 g), élelmi rost 0,5 g.


Parmezános rudacskák

Parmezános rudacskák

Frissen reszelt parmezán sajttal, csipetnyi borssal és leheletnyi friss rozmaringgal ízesített aranybarna, ropogós, csavart rudakat sütünk. Bármikor fogyaszthatjuk, vendégeknek kínálhatjuk,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés