Párolt csirke kókuszos joghurtban recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 65 perc
Megnézték: |
Ez a kókuszos joghurttal készített, pompás sült a pörkölt fűszerektől kapja pikáns ízét.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 8 db csirkecomb csonttal de bőr nélkül, összesen kb. 700 g
- 175 g vöröshagyma apróra vágva
- 2 kávéskanál fokhagymakrém vagy zúzott fokhagyma
- 2 kávéskanál gyömbérpüré vagy reszelt gyömbér
- 0.5 kávéskanál őrölt kurkuma
- 50 g zsírszegény natúr joghurt
- 2 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál köménymag
- 1 db piros húsú chilipaprika, összevágva vagy egy negyed piros húsú paprika, kimagozva és csíkokra vágva
- 2.5 cm hosszú fahéjrúd félbetörve
- 40 g kókusztejpor
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db piros húsú chilipaprika, kimagozva, felszeletelve
- 2 evőkanál összevágott friss korianderzöld
- 1 evőkanál citromlé
- só
A díszítéshez:
- friss korianderhajtás
Elkészítés
A combokról vágjuk le a felesleges zsírt, tegyük őket egy vastag falú lábasba a hagymával, a fokhagymával, a gyömbérrel, a kurkumával és a joghurttal együtt, és jól keverjük össze. Közepes lángon forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és fedő alatt főzzük csendesen 20 percig, időnként megkeverve.
A fűszerek pörköléséhez hevítsünk közepes lángon egy kis, vastag falú serpenyőt. Tegyük bele a koriander és a köménymagot, a szárított chilit (piros húsú paprikát) és a fahéjat, és állandóan kevergetve pörköljük kb. 1 percig, amíg az aroma felszabadul. Zárjuk el a lángot, és folytassuk a keverést még néhány pillanatig, majd a fűszereket tegyük egy tányérra, és hagyjuk lehűlni. Amikor kihűltek, őröljük-törjük finomra őket fűszerdarálóban vagy mozsárban.
Miután a csirke csendesen főtt 20 percig, kicsit nagyobb lángon, fedő nélkül főzzük kb. 5 percig, gyakran kevergetve, amíg a lábasban lévő mártás besűrűsödik. Közben forraljunk egy edényben vizet.
Adjuk a mártáshoz a pörkölt fűszereket és egy csipetnyi sót, majd mérsékeljük a lángot, és főzzük csendesen, kevergetve 3-4 percig.
A kókusztejport oldjuk fel 300 ml forrásban lévő vízben, öntsük a csirkés keverékhez, és főzzük csendesen, fedő nélkül még 6-8 percig, időnként megkeverve, amíg a csirke teljesen meg nem puhul.
Közben egy kis lábasban takaréklángon hevítsük fel az olajat, és pirítsuk a fokhagymát, amíg enyhén meg nem barnul. Tegyük bele a friss chilipaprikát, és 30 másodpercnyi pirítás után adjuk a csirkéhez.
Tegyünk félre egy keveset az összevágott, friss korianderből, a többit a citromlével együtt keverjük a csirkéhez. Vegyük le a lábast a tűzről, szórjuk a csirkére a félretett koriandert, és tálaljuk.
Változat: Combok helyett használhatunk csontos csirkehúst is, bár ez nem olyan zamatos. Ebben az esetben csökkentsük az első főzési időt 15 percre.
Tipp:
A tálaláshoz: Naan kenyér, csapati (indiai kenyérfélék) vagy főtt, hosszú szemű, fehér rizs és Mustáros kelbimbó lehet a köret.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként,
Energia 1567 kJ (373 kcal), Szénhidrát 10 g, Fehérje 36 g, Zsír 22 g (ebből telített zsír 9 g)