Párolt farkassügérfilé tavaszi zöldségekkel recept

Párolt farkassügérfilé tavaszi zöldségekkel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
509

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Elkészítéséhez célszerű párolófazekat vagy gőzölőkosarat használni – az összes hozzávalót egyszerre megpárolhatjuk benne. A gőzöléshez a halalaplét fele olyan erősre készítsük, mint általában, mert már a páclé erőteljes ízt ad a halnak.

4 személyre

  • 1 kávéskanál friss reszelt gyömbér
  • 1 evőkanál világos szójaszósz
  • 0.5 kávéskanál pirítottszezám-olaj
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál száraz sherry, száraz fehérbor vagy vermut
  • 4 szelet tengeri farkassügérfilé, 3.5 cm vastag, egyenként kb. 14 dkg
  • 7 dl halalaplé
  • 20 dkg kuszkusz
  • 1 csík citromhéj
  • só és fekete bors
  • 22 dkg bébisárgarépa
  • 12 szál újhagyma, 10 cm-es darabokra vágva
  • 20 dkg spárgafej
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés

Először készítsük el a páclét. Egy tálban keverjük össze a gyömbért, a szójaszószt, a szezámolajat, a fokhagymát, a sherryt, bort vagy vermutot. Tegyük bele a halat, és forgassuk meg a páclében, hogy mindenhol egyenletesen érje. Tegyük félre.

Forraljunk fel 2 dl alaplét a párolófazékban vagy abban a lábasban, amelybe majd beletesszük a gőzölőkosarat. Tegyük a kuszkuszt egy tálba, és öntsük rá a forrásban lévő alaplét. Fedjük le, és hagyjuk kb. 15 percig állni, ezalatt a kuszkusz megduzzad, és a folyadékot magába szívja.

Öntsük a maradék alaplét a lábasba, dobjuk bele a citromhéjat, és forraljuk fel. Tegyük bele a sárgarépát, és mérsékeljük a hőfokot, hogy az alaplé csendesen főjön.

Tegyük a halakat bőrös oldalukkal lefelé egy rétegben a gőzölőkosárba. Adjuk hozzá az újhagymát és a spárgafejeket, vagy tegyük ezeket egy második gőzölőkosárba, amelyet az elsőbe csúsztatunk. Helyezzük a kosarat a csendes forrásban lévő alaplé fölé. Gőzöljük 10-12 percig, hogy a hal és a zöldségek egyaránt megpuhuljanak.

Amikor a kuszkusz elkészül, szórjuk rá a petrezselymet, villával lazítsuk fel a szemeket, és keverjük hozzá a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Emeljük le a gőzölőkosarat a lábasról. Szűrjük le a sárgarépát, és a főzőfolyadékot tegyük félre. Helyezzük a halat, a sárgarépát és a párolt zöldségeket előmelegített tányérokra a kuszkusszal együtt. Távolítsuk el a citromhéjat a főzőfolyadékból. Öntözzük meg a halat, a zöldségeket és a kuszkuszt egy kevés lével, a többit pedig tálaljuk külön mártásként.

Tipp:

• Ha nincs párolóedényünk, pároljuk a halat és a zöldségeket fémszűrőben, amelyet egy nagy lábas tetejére teszünk és lefedünk. A tengeri farkassügér helyett használhatunk lazac- vagy tőkehalfilét. A vékonyabb halfiléket elég rövidebb ideig gőzölni, 8-9 perc múlva ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e. Az egyszerűbb változathoz hagyjuk ki a páclevet, és az alaplé helyett használjunk vizet. Amikor a víz forrni kezd, dobjunk bele 60 dkg apró újburgonyát. Szórjunk 2 apróra összevágott póréhagymát egy citrom finomra reszelt héjával együtt a halra, majd gőzöljük a burgonya felett. Közben 50 dkg spenótot addig főzzünk, amíg éppen megfonnyad, nyomkodjuk ki belőle a felesleges levet, és vágjuk össze. Keverjünk bele 4 evőkanál főzőtejszínt, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tálaljuk a halat a spenóttal és a friss felaprított fűszernövényekkel összeforgatott újburgonyával. Kuszkusz helyett tálaljuk burgonyapürével. Tej helyett egy kis főzőfolyadékkal törjük át a burgonyát, és adjunk hozzá egy darabka vajat.

Miért egészséges?

• A fehér húsú halaknak alacsony a zsír- és energiatartalmuk, és sok B-vitamin található bennük. A tengeri sügérben megfelelő mennyiségben fordul elő kalcium, amely többek között az egészséges csontozat és fogak számára nélkülözhetetlen. A spárga hatóanyagának, az aszparaginnak erős vízhajtó hatása van. A spárga fogyasztását reuma, ízületi gyulladás és a menstruációt megelőző haspuffadás kezelésére javasolják.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 320 kcal, fehérje 34 g, zsír 5 g (ebből, telített 1 g), szénhidrát 35 g (ebből cukor 8 g), rost 3 g, A-, B12-vitamin, C-vitamin, folsav, kalcium, vas, B1-, B6-vitamin


További Szezon kategóriák

Párolt farkassügérfilé tavaszi zöldségekkel

Párolt farkassügérfilé tavaszi zöldségekkel

Elkészítéséhez célszerű párolófazekat vagy gőzölőkosarat használni – az összes hozzávalót egyszerre megpárolhatjuk benne. A gőzöléshez a halalaplét…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés