Párolt káposzta almával és köménnyel recept

Párolt káposzta almával és köménnyel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
10723

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A fejes káposztát általában nem soroljuk a legváltozatosabban elkészíthető zöldségek közé, holott valójában ott lenne a helye: dinsztelhetjük, vízfürdő felett párolhatjuk, megfőzhetjük, vagy akár salátaként, nyersen is fogyaszthatjuk. Ebben a receptben köménnyel és ropogós dióval ízesítjük.

6 személyre

  • 2 kiskanál étolaj
  • 1 db apróra vágott vöröshagyma
  • 1 kiskanál kömény
  • 45 dkg vékony csíkokra vágott fejes káposzta (torzsa nélkül)
  • 1 evőkanál almaborecet
  • 2 kicsumázott felkockázott ropogós, piros héjú alma (például Jonatán, Jonagold, Idared)
  • 1 kiskanál méz
  • 2 evőkanál apróra vágott pirított dió (elhagyható)

Elkészítés

Egy nagy teflonserpenyőben, közepes lángon felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a vöröshagymát és a köményt. A hagymát néhány percig fonnyasztjuk.

Beletesszük a káposztát és az ecetet. Lefedjük, majd amikor a káposzta éppen csak megfonnyadt, levesszük a fedőt, és erősre állítjuk a lángot. Hozzáadjuk az almát és a mézet. Gyakori kevergetés közben addig pároljuk, amíg az alma már puhulni kezd, de még ropogós marad, és a folyadék nagy része elfő. Ha elkészült, áttesszük egy tálalótálba, és megszórjuk a dióval.

Tipp:

• Használhatunk vörös káposztát is, amely 8–10 perccel hosszabb főzési időt igényel, bár ebben az ételben ropogós is maradhat. Az alma helyett 2 kis körtét kockázunk fel és adunk a káposztához.

Miért egészséges?

• A káposzta kiváló tápanyagforrás. Azonfelül, hogy C-vitamint és élelmi rostot tartalmaz, bioflavonoidokban és más fitovegyületekben is gazdag, amelyek csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A köményben ugyancsak előfordulnak értékes fitovegyületek.

A recept tápértéke:

Energia 86 kcal, zsír 5 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 2,5 g, szénhidrát 9 g, nátrium 5 mg (só 0,01 g), élelmi rost 3 g.


Párolt káposzta almával és köménnyel

Párolt káposzta almával és köménnyel

A fejes káposztát általában nem soroljuk a legváltozatosabban elkészíthető zöldségek közé, holott valójában ott lenne a helye: dinsztelhetjük, vízfürdő…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés