Páros pogácsa (tepertős-burgonyás)

Páros pogácsa (tepertős-burgonyás)

A család nagy kedvence a két fajsúlyos összetevőből készült páros pogácsa. Melyik ez a kettő? A házi tepertő és a főtt krumpli.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg darált tepertő
  • 5 dkg zsír
  • 30 dkg főtt, áttört burgonya
  • 3 teáskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • 0.5 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 teáskanál őrölt bors
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A meleg cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Kicsit félretesszük, hogy az élesztő felfusson. Addig pont össze tudjuk keverni a többi hozzávalót. A lisztben elkeverjük a sót, sütőport, pirospaprikát, borst. Belemorzsoljuk a tepertőkrémet, zsírt és végül az áttört burgonyát, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. 30 percet pihentetjük. Ezen idő alatt pont a duplájára fog megkelni a tésztánk.

A tésztát átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk és pogácsakiszúróval kiszaggatjuk. A kis korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A pogácsákat tojássárgájával megkenjük. Meleg sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből kettő gáz tepsinyi lesz. Így biztos, hogy másnapra is fog jutni, hiszen még akkor is omlós és puha. De a legfinomabb még melegen egy bögre forró teával kínálva. Jó étvágyat! Üdvözlettel: Perák Mónika