Penne articsókával és olajbogyóval recept

Penne articsókával és olajbogyóval

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
1065

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a könnyű fogás nagyon gyorsan elkészül, szinte csak a tésztát kell kifőzni hozzá. A leszűrt tésztát még melegen keverjük össze a kockára vágott paradicsommal, a feldarabolt articsókaszívekkel és a fekete olajbogyóval, valamint a fokhagymás-szurokfüves-citromos paradicsommártással.

4 személyre

  • 40 dkg penne (tollhegytészta) vagy valamilyen más tésztafajta
  • 50 dkg érett, hosszúkás paradicsom, felkockázva
  • 4 szál újhagyma, apróra vágva
  • 17 dkg konzerv articsókaszív, lecsöpögtetve, negyedekre vágva
  • 5.5 dkg kimagozott fekete olajbogyó
  • 4 evőkanál rezselt parmezánsajt

A szurokfüves-paradicsomos mártáshoz:

  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj vagy az articsókakonzerv olaja
  • 1 db citrom finomra reszelt héja és a leve
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 6 evőkanál felaprított friss szurokfű (oregánó)
  • só, bors

Elkészítés

Főzzük a tésztát egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben 10-12 percig vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint.

Közben egy nagy tálban keverjük össze a paradicsomot, az újhagymát, az articsókaszívet és az olajbogyót. Egy másik kis tálban keverjük össze az olajat a citrom héjával és levével, a paradicsompürével, a fokhagymával és a szurokfűvel, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Szűrjük le a tésztát, és adjuk hozzá a tálban lévő zöldségekhez. Csorgassuk rá a mártást, és jól forgassuk össze. Díszítsük parmezánsajt-forgácsokkal (a forgácsoláshoz használjunk zöldséghámozót), és tálaljuk azonnal, amíg a tészta még meleg.

Tipp:

• Variáljuk a fűszernövényeket: a tészta friss bazsalikommal is nagyon finom, csakúgy, mint petrezselyemzölddel vagy petrezselyemzöld és más fűszernövények, pl. egy kevés apróra vágott rozmaring vagy zsálya keverékével. Ha nincs kéznél friss fűszernövény, tegyünk bele 1 evőkanál pestót (friss bazsalikomból, fenyőmagból, fokhagymából, reszelt parmezán sajtból olívaolajjal készült pikáns ízű mártás). Helyettesíthetjük a citromlét 4 kávéskanál balzsamecettel. Szicíliai tésztasaláta készítésekor hagyjuk ki az articsókát, és használjunk helyette 8 dkg kimagozott fekete olajbogyót, 8 szelet, összesen kb. 3 dkg konzerv szardellafilét és 2 evőkanál lecsepegtetett kapribogyót. Hagyjuk ki a paradicsompürét az öntetből, és a szurokfű helyett használjunk 6 evőkanál felaprított friss tárkonyt vagy petrezselyemzöldet. Ha a tésztához hagyományosabb, lágyabb mártást szeretnénk, egy lábasban pároljuk a paradicsomot, az újhagymát, az articsókaszívet és az olajbogyót 5 percig, majd keverjük hozzá a mártásnál felsorolt hozzávalókat. Parmezán sajt helyett tegyünk a salátára morzsolt feta sajtot, kockára vágott brie-t vagy reszelt cheddar sajtot. A megmaradt tésztasalátát becsomagolhatjuk másnapra ebédnek. Tegyük jól záródó műanyag dobozba, és a hűtőtasakba, amelybe csomagoljuk, tegyünk egy mini jégakkut.

Miért egészséges?

• A tészta egészséges, zsírszegény étel – csak a gazdag vajas mártások növelik meg az energia- és zsírtartalmát. A telített zsírsavak mennyiségét úgy tudjuk minimálisra csökkenteni, ha vaj helyett olívaolajat használunk a zöldségmártásokhoz. Ha a mártáshoz friss citromlét adunk, azzal növeljük a C-vitamin-tartalmát.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 550 kcal, fehérje 20 g, zsír 17 g (ebből, telített 5 g), szénhidrát 83 g (ebből cukor 8 g), rost 5 g, A-, C-vitamin, kalcium, vas, B1-, B6-, E-vitamin, folsav, kálium, szelén, cink


Penne articsókával és olajbogyóval

Penne articsókával és olajbogyóval

Ez a könnyű fogás nagyon gyorsan elkészül, szinte csak a tésztát kell kifőzni hozzá. A leszűrt tésztát még melegen keverjük össze a kockára vágott paradicsommal,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés