Penne rigati szezámolajos- narancsos öntettel recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Ez a friss ízekben gazdag saláta remek köret grillcsirke vagy hal mellé. A szezámolajos-narancsos öntet kellemes változatosságot jelent a hagyományos, olajjal leöntött, parmezánnal megszórt tésztákhoz képest.
- 6 szál újhagyma vékony csíkokra vágva
- 2 db nagy narancs
- 5 dkg babcsíra
- 20 dkg penne rigati (barázdált tolltészta)
- 2 evőkanál szezámmag megpirítva
Az öntethez
- só és fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 evőkanál friss gyömbér finomra reszelve
- 1 evőkanál pirított szezámolaj
- 1 db narancs leve és reszelt héja
- 2 evőkanál világos szójaszósz
Elkészítés
A tésztát lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) főzzük.
Miközben a tészta fő, meghámozzuk a narancsokat, és a héj alatti fehér réteget is eltávolítjuk. Egy tál fölött dolgozva, hogy a levét felfoghassuk, kibontjuk a narancs húsát a hártyából. Félretesszük a gerezdeket és külön a tálban összegyűlt levet is.
Az újhagymacsíkokat egy tál hideg vízbe rakjuk, és állni hagyjuk, hogy összepöndörödjenek.
Elkészítjük az öntetet: a tálban felfogott narancsléhez adjuk a narancs héját. Beleöntjük a szezámolajat, a szójaszószt, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és habverővel összekeverjük.
Lecsepegtetjük a tésztát, jól összeforgatjuk az öntettel, majd lefedjük.
Tálalás előtt alaposan lecsöpögtetjük az újhagymát, egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a narancsgerezdekkel, a babcsírával és a pirított szezámmagokkal együtt a salátához adjuk. Óvatosan összeforgatjuk a hozzávalókat, és a félretett újhagymával megszórva azonnal tálaljuk.
Tipp:
• Penne helyett készítsük el a salátát hajdinalisztből gyúrt japán soba metélttel, amelyet 5-7 perc alatt kifőzünk. Az öntethez használjunk napraforgóolajat a szezámolaj helyett, és hagyjuk el a szezámmagot. A gyömbér helyett tegyünk bele 1 evőkanálnyi piros thai currykrémet. Adhatunk hozzá 2 evőkanálnyi apróra vágott korianderzöldet is. Növelhetjük a saláta zöldségtartalmát, ha hozzáadjuk egy édeskömény gumó felét, amelyet vékony csíkokra vágunk, a gumóról levágott zöldet pedig díszítésre használhatjuk.
Miért egészséges?
• A narancs jó C-vitamin-forrás, 1 gyümölcs az ajánlott napi bevitelnek több mint a felét tartalmazza. Egy nemrég megjelent tanulmány kapcsolatot mutatott ki az idős emberek rendszeres C-vitamin fogyasztása és szellemi képességeik megőrzése között. Azoknál, akik rendszeresen C-vitaminban gazdag ételeket ettek, csökkent a stroke előfordulásának kockázata is. A narancs, a többi citrusféléhez hasonlóan, kumarint tartalmaz. Ez a vérhígító hatású vegyület csökkenti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 280 kcal (1176 kJ), fehérje 9 g, zsír 8 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 45 g, (ebből cukor 8 g), rost 4 g, C-vitamin, réz, B1-vit., folsav, niacin, kálium, szelén