Pezsgős őszibarackdesszert recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 10 perc
Megnézték: |
Ez a forró nyári napokra való, pillanatok alatt az asztalra varázsolható édesség úgy készül, hogy érett, zamatos őszibarack-darabkák tetejére málnafagylaltot teszünk, jéghideg habzóbort öntünk rá (pezsgővel különösen finom), és megszórjuk csipetnyi pirított mandulával.
- 4 érett őszibarack
- 4 gombóc málnafagylalt
- 8 evőkanál fehér habzóbor jól behűtve
- 4 evőkanál összevágott pirított mandula
Elkészítés
Öblítsük le az őszibarackokat, és papírtörlővel itatgassuk szárazra. Felezzük el a gyümölcsöket, és távolítsuk el a magokat. Éles késsel vágjuk kockára a húsukat, majd osszuk el 4 borospohárba vagy kompótos tálkába.
Öblítsük le forró vízben a fagylaltadagoló kanalat, és a fagylaltból tegyünk mindegyik pohár őszibarackra egy-egy gombócot.
Öntsünk a poharakba 2-2 evőkanálnyi habzóbort, majd szórjuk rá a pirított mandulát. Azonnal tálaljuk.
Tipp:
• Az őszibarack helyett használhatunk érett nektarint is. • Amikor a bogyós gyümölcsök beérnek, készítsünk pezsgős-gyümölcsbogyós desszertet. Használjunk 30 dkg félbevágott földiepret, vagy málna és áfonya keverékét. Használhatunk erdeigyümölcs-fagylaltot a málnafagylalt helyett, illetve fagyasztott vaníliás vagy erdei gyümölcsös joghurtot. • Helyettesítsük a mandulát 4 evőkanál összevágott pirított mogyoróval. • Habzóbor (vagy akár pezsgő helyett is) használjunk desszertbort. • Az alkoholmentes változathoz habzóbor helyett öntsünk mindegyik adaghoz bodzaszörpöt.
Miért egészséges?
• Az őszibarack gazdag C-vitaminban (1 közepes nagyságú őszibarack a javasolt napi bevitel mintegy háromnegyedét biztosítja). Hasznos mennyiségű rostanyagot is tartalmaz, és alacsony az energiatartalma. • A cukor miatt a vízzel készült fagylaltnak is magas az energiatartalma, viszont zsírszegényebb, mint a jégkrém.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként, energia 225 kcal, fehérje 5 g, zsír 8 g (ebből telített 1 g), szénhidrát 30 g (ebből cukor 30 g), rost, 3 g, C-vitamin, E-vitamin, B2-vitamin, réz