Pikáns pulykahúsleves recept

Pikáns pulykahúsleves
3 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2195

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Míg a citromhéj és a petrezselyem pikánssá teszi ezt a könnyű, zöldséges pulykahúslevest, a sárgarépa, a zeller és a brokkoli színes egyvelege biztosítja a nélkülözhetetlen vitaminokat. Üdítő íze serkenti az étvágyat, ezért kiválóan alkalmas első fogásnak. Ha magos kenyeret is fogyasztunk hozzá, biztosan jóllakunk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 1 db citrom
  • 2 dkg petrezselyemzöld
  • 2 db sárgarépa 1 cm-es kockákra vágva
  • 20 dkg pulykamellfilé 1 cm széles és 4 cm hosszú csíkokra vágva
  • 2 db zellerszár 1 cm-es kockákra vágva
  • 1 l csirkealaplé lehetőleg házi
  • 10 dkg rózsáira szedett brokkoli

Elkészítés

Zöldséghámozóval egyetlen hosszú csíkban lehámozzuk a citrom feléről a héját, és egy nagy lábasba tesszük. A petrezselyemről levágjuk a vastagabb szárakat, és vékony zsineggel összekötjük őket. Beletesszük a lábasba a petrezselyemszárakat, míg a citrom és a petrezselyem maradékát félretesszük. Beleöntjük az edénybe az alaplevet, és felforraljuk. Hozzáadjuk a sárgarépát és a zellerszárat, majd mérsékelve a hőfokot, lefedjük, és 5 percig csendesen főzzük.

Beletesszük a csíkokra vágott pulykát, majd úgy állítjuk be a hőfokot, hogy a leves éppen csak forrjon. Lefedjük, és kíméletesen 5 percig főzzük. Újból felforraljuk. Beledobjuk a brokkolit, és fedő nélkül főzzük 3 percig, vagy amíg a brokkoli épp csak megpuhul.

Közben a citrom másik felének héját lereszeljük. Kettévágjuk a gyümölcsöt, és kifacsarjuk a levét. A félretett petrezselyemzöldet felaprítjuk. Kivesszük a levesből a hosszú citromhéjcsíkot és a petrezselyemszárakat. Belekeverjük a citromlevet, csaknem az összes citromhéjat és a petrezselyemzöldet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Az ételt előmelegített leveses tálkákba merjük. A maradék citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítve forrón tálaljuk.

Tipp:

• A levest tartalmasabbá tehetjük száraztészta hozzáadásával. 1,2 liter alaplevet használjunk. A 2. lépésben, amikor a leves újból felforrt, beletördelünk 10 dkg cérnametéltet vagy vékony metélttésztát. 1 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a brokkolit. Elkészíthetjük úgy is, hogy a sárgarépával és a zellerszárral együtt darabokra tördelt spagettit adunk a leveshez.• Használjunk a pulykahús helyett csirkemellfilét, esetleg sovány sertés- vagy marhahúst, és variáljuk a zöldségeket. Próbáljuk ki 10 dkg póréhagymával vagy édesköménnyel a zellerszár helyett, és egészítsük ki a petrezselymet néhány szál felaprított újhagymával.

Miért egészséges?

• Ez a leves nemcsak zsírszegény, hanem tele van vitaminnal és a betegségek megelőzését elősegítő fitovegyületekkel is. A brokkoli béta-karotint, C-vitamint és többféle B-vitamint is juttat a szervezetbe. A főzés vége felé tegyük a levesbe, hogy minél kevesebb vesszen kárba a főzés során. Az ugyan tévhit, hogy jobban látunk a sötétben, ha sok sárgarépát eszünk, de az igaz, hogy ez egyike ama zöldségeknek, amelyek a legnagyobb mennyiségben tartalmazzák a daganatos betegségek megelőzésében szerepet játszó, antioxidáns béta-karotint.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 90 kcal (375 kJ), fehérje 14 g, zsír 2 g (ebből telített 0,5 g), szénhidrát 5 g, (ebből cukor 4 g), rost 2 g, A-, B6-, B12-, C-vitamin, kálium, niacin, réz, folsav, vas, szelén, cink


Pikáns pulykahúsleves recepthez kapcsolódó receptek

Pikáns pulykahúsleves

Pikáns pulykahúsleves

Míg a citromhéj és a petrezselyem pikánssá teszi ezt a könnyű, zöldséges pulykahúslevest, a sárgarépa, a zeller és a brokkoli színes egyvelege biztosítja a nélkülözhetetlen vitaminokat. Üdítő íze serkenti az étvágyat, ezért kiválóan…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Pikáns pulykahúsleves recepthez

silosattila - 2011. június 26.
ugyan miben készült 35perc alatt el????-csak nem kuktában!!!!!!!-mert nálunk minimum 3-3.5 óra egy húsleves elkészülési ideje,