Pikáns tőkehalleves recept

Pikáns tőkehalleves
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1504

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sokféle zöldségnek köszönhetően ez a pompás leves nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes is. Az alaplét már előző nap elkészíthetjük, a halat pedig elég az utolsó percben beletenni, ami leegyszerűsíti a dolgunkat. Így a rohanó hétköznapokon is tápanyagokban gazdag vacsorát tálalhatunk néhány perc alatt.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db babérlevél
  • 40 dkg-os darabos paradicsomkonzerv
  • 1 nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 2 szál petrezselyemzöld
  • 20 dkg sárgarépa vastag karikákra vágva
  • 20 dkg cukkini vastag szeletekre vágva
  • 1 db zellerszár, 7 cm hosszú
  • 4 evőkanál almabor
  • 20 dkg zöld hüvelyű bab rövid darabokra vágva
  • 7.5 dl halalaplé lehetőleg házi
  • 40 dkg burgonya nagyobb darabokra vágva
  • 2 friss kakukkfűágacska
  • 1 sárga vagy piros húsú paprika kicsu- mázva és karikára vágva
  • 55 dkg tőkehalfilé bőr nélkül, nagyobb darabokra vágva

A díszítéshez

  • 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 evőkanál metélőhagyma apróra vágva
  • 1 db vékony csíkokban lehúzott héja

Elkészítés

A petrezselyemből, a kakukkfűből, a babérlevélből és a zellerszárból fűszercsokrocskát kötünk, majd egy nagy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével, az alaplevet, az almabort és a vöröshagymát, megkavarjuk, és felforraljuk. Alacsonyra állítjuk a hőfokot, és a fazekat félig lefedve 15 percig főzzük a levest.

Beledobjuk a burgonyát és a sárgarépát. Közepesre állítjuk a hőfokot, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek már csaknem megpuhulnak (15 perc). Hozzáadjuk a cukkinit, a zöldbabot és a paprikát, majd tovább főzzük csendesen, amíg az összes zöldség meg nem puhul (5 perc). Kivesszük a fűszercsokrot, és kidobjuk.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az éppen csak gyöngyöző levesbe beletesszük a halat. Lefedjük, és lassú tűzön 3-5 percig főzzük, vagy addig, amíg a hal omlós lesz. Ne engedjük erősen forrni az ételt, különben a hal túlságosan megpuhul, és szétesik.

A díszítéshez összekeverjük a petrezselyemzöldet a metélőhagymával és a citromhéjjal. A halat és a zöldségeket előmelegített mélytányérokba tesszük, majd rámerjük a levest. Rászórjuk a citromhéjjal kevert zöldfűszereket, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• A változatosság kedvéért egyéb zöldségekkel, például brokkolival, felkarikázott póréhagymával, csemegekukoricával, zöldborsóval és zöldpaprikával is elkészíthetjük. Ezeket a 2. lépésben adjuk a leveshez a cukkini, a zöldbab és a paprika helyett. n• Ez a leves füstölt tőkehallal is nagyon finom.n

Miért egészséges?

• Ha teljes kiőrlésű lisztből sütött zsemlével tálaljuk a levest, a zöldségekben lévő rostokhoz hozzáadódik még a zsemlék rosttartalma is. n• A zöldbab kellő mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, és értékes mennyiségű folsavat is találunk benne. n• A cukkini niacint és B6-vitamint tartalmaz.n

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 290 kcal (1209 kJ), fehérje 33 g, zsír 2,5 g (ebből telített 0,5 g), szénhidrát, 35g (ebből cukor 16 g), rost 7 g, B6-, B12-, C-vitamin, A-vitamin, folsav, vas, kálium, B1-vitamin, niacin, kalcium, szelén


Pikáns tőkehalleves recepthez kapcsolódó receptek

Pikáns tőkehalleves

Pikáns tőkehalleves

A sokféle zöldségnek köszönhetően ez a pompás leves nemcsak egészséges, hanem rendkívül ízletes is. Az alaplét már előző nap elkészíthetjük, a halat pedig elég az utolsó percben beletenni, ami leegyszerűsíti a dolgunkat. Így a rohanó…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés