Pikáns tonhalas tésztasaláta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Ez az egyszerű, színpompás saláta édes-savanyú öntettel készül, amely kiválóan illik a ropogós cukkinihez, a tonhalhoz, a paradicsomhoz és a főtt tésztához. Tálaljuk hidegen, de nem behűtve, esetleg melegen. Mini pitát is adunk mellé, amivel kimártogathatjuk a finom szószt.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 db vöröshagyma összevágva
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma összevágva
- 6 db paradicsom meghámozva, félbevágva és vékony gerezdekre szelve
- 2 db cukkini vékonyan felkarikázva
- 2 kiskanál finom szemcséjű kristálycukor
- 2 evőkanál kapribogyó
- 25 dkg csavart tészta pl. cavatappi, fusilli, rotini vagy egyéb tésztafajták
- 2 evőkanál piros pestomártás
- 1 evőkanál fehér- vagy vörösborecet
- 20 dkg sós lében eltett tonhal lecsepegtetve és nagyjából darabora szedve
- 6 fekete olajbogyó kimagozva, félbevágva
- friss petrezselyemzöld a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
A tésztát 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, ésjól lecsepegtetjük.
Amíg a tészta fő, az olaj felét felforrósítjuk egy serpenyőben. Beletesszük a hagymát és a fokhagymát, majd gyakori kevergetés mellett 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a maradék olajat meg a cukkinit, és még 3 percig pirítjuk, közben időnként megkeverjük.
A hagymás-cukkinis keverékhez hozzáadjuk a cukrot, a piros pestomártást, az ecetet és a kapribogyót. Néhány másodpercig főzzük, amíg a hozzávalókból összeáll a mártás. Belekeverjük a paradicsomot, majd áttesszük egy nagy keverőtálba, és félretesszük hűlni.
A leszűrt tésztát is a keverőtálba szedjük, és óvatosan beleforgatjuk a tonhalat meg a fekete olajbogyót. Négy tányérra tálaljuk, vagy áttesszük egy nagy tálba. A tetejét tetszés szerint petrezselyemlevelekkel díszíthetjük.
Tipp:
• Rostdúsabb és laktatóbb változathoz adjunk a salátához a tésztával együtt 40 dkg lecsepegtetett konzerv borlotti (világos tarka-) babot is. Vegetáriánus változatnál elhagyjuk a tonhalat. A tonhal helyett használhatunk szardellafilékonzervet is. Egy 5 dkg-os konzervből leszűrjük az olajat, majd ezt használjuk fel az olívaolaj helyett, amikor a 1. lépésben megpirítjuk a hozzávalókat. A cukkini helyett vehetünk kisméretű patiszszonokat is, összesen 20 dkg-nyit. Mindegyiknek levágjuk a tetejét és az alját, majd félbevágjuk őket.
Miért egészséges?
• Ha olajos tonhalkonzerv helyett vízben vagy sós lében eltett tonhalat használunk, természetesen jóval kevesebb zsír kerül a salátába. A tonhalnak és a cukkininek köszönhetően ez az egyszerű tésztasaláta kiváló C-vitamin-forrás.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 420 kcal (1751 kJ), fehérje 25 g, zsír 12 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 57 g, (ebből cukor 10 g), rost 4 g, C-vitamin, szelén, A-vitamin, B1-, E-vit., folsav, niacin, réz, kálium