Piláf pácolt pulykával recept

Piláf pácolt pulykával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
646

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Aromás magvak és illatos fűszerek teszik egzotikussá ezt a pompás keleti egytálételt.

4 személyre

  • 500 g kicsontozott pulykacomb bőr nélkül
  • 2 kávéskanál összezúzott fokhagyma
  • 2 kávéskanál összezúzott gyömbér
  • 0.5 kávéskanál őrölt kurkuma
  • 75 g zsírszegény natúr joghurt
  • 225 g basmati rizs
  • 2 db szárított piros húsú chilipaprika, kimagozva és apróra vágva
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 kávéskanál köménymag
  • 2 kávéskanál fehér mák
  • 2 kávéskanál szezámmag
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 6 db zöld kardamomhüvely felhasítva
  • 7.5 cm fahéjrúd félbevágva
  • 4 db szegfűszeg
  • 250 g vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 1 db zöld húsú chilipaprika kimagozva és apróra vágva

A díszítéshez:

  • 1 db tojás
  • pirospaprika és friss petrezselyemszálak

Elkészítés

Távolítsuk el a pulykacombról az esetleges zsíros részeket, és a húst vágjuk 5 cm- es kockákra. Tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért, a kurkumát és a joghurtot, majd keverjük jól össze. Fedjük be, és pácoljuk 2-3 óra hosszat.

Közben mossuk meg a rizst, öntsünk rá hideg vizet, és áztassuk 30 percig. A díszítéshez főzzük meg a kemény tojást. Csurgassuk le a rizst.

Őröljük (törjük) durvára a piros chilit, a koriandert és a köményt fűszerdarálóban vagy mozsárban. Adjuk hozzá a mákot (tetszés szerint) és a szezámmagot, majd törjük finomra a keveréket.

Egy teflonlábasban takaréklángon forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a kardamomot, a fahéjat és a szegfűszeget, és hagyjuk sercegni 20-25 másodpercig. Adjuk hozzá a hagymát és a zöld chilit, növeljük a lángot közepesre, és gyakran kevergetve pirítsuk 7-8 percig, amíg a hagyma enyhén meg nem barnul.

Adjuk hozzá az őrölt fűszereket, pirítsuk még 1-2 percig, majd tegyük bele a megpácolt pulykát. Állítsuk nagyra a lángot, és süssük a húst 7-8 percig, gyakran kevergetve. Forraljunk egy kannában vizet.

Tegyük a rizst a lábasba, ízlés szerint sózzuk, és süssük 2-3 percig. Öntsünk hozzá 475 ml forrásban lévő vizet, forraljuk fel újra, és főzzük nagy lángon, lobogó vízben 1 percig. Ezután állítsuk takaréklángra, fedjük be a lábast fóliával, és tegyük rá a fedőt. Főzzük 10 percig anélkül, hogy a fedőt levennénk. Vegyük le a lángról, majd hagyjuk zavartalanul pihenni 10 percig.

Végül tegyük a piláfot tálalótálba, díszítsük tojáskarikával, szórjunk a tetejére pirospaprikát és néhány petrezselyemszálat, azután tálaljuk.

Változat: A pulykát az előző éjszaka is bepácolhatjuk a hűtőben, de a főzés idejére legyen szoba-hőmérsékletű.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként,
Energia 1823 kJ (434 kcal), Szénhidrát 52 g, Fehérje 34 g, Zsír 11 g (ebből telített zsír 2 g)


Piláf pácolt pulykával

Piláf pácolt pulykával

Aromás magvak és illatos fűszerek teszik egzotikussá ezt a pompás keleti egytálételt.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés