PIPISKE

PIPISKE
A gyermekek kedvence a madár formájú "Pipiske". Frissen igazi különlegesség, pár naposan pedig a lakás dísze. Egyszerű, mégis mutatós.
12 személyre

  • Kelt tészta: 90 dkg liszt, 5 dkg élesztő (meleg tejben felfuttatva),
  • 2 kanál cukor, csipet só, negyed liter tejjel vagy nagy tejföllel (kefirrel) jól összedolgozzuk, míg el nem válik a tál oldalától.
  • Laza állapotú legyen. A tál oldalát, alját megszórjuk liszttel és a tésztát pihentetjük szoba hőmérsékleten 2-3 órát.
  • Díszítéshez néhány szem egész fekete bors.
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A kelt tésztát mintegy 10-15 cm vastagságú hengerré sodorjuk, majd erre csomót kötünk. A csomózott tészta felső vége lesz a feje a madárnak, melyhez kissé megnyomjuk két újjal, ezzel csőrt és a szemek helyét alakítjuk ki. A szemgödrökbe egy-egy szem egész borsot nyomunk be. A csomó alsó végét késsel kissé bevágjuk, ezzel alakítva ki a madárka villás farkát.

Sütőben ropogósra, de világos színűre kisütve szép asztali dísz és finom csemege is a gubbasztó madárhoz hasonlító "Pipiske".