Pirított csirkemáj zsályával recept

Pirított csirkemáj zsályával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
2574

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A csirkemáj olcsó, könnyű beszerezni, érdemes a mélyhűtőben is tartani belőle néhány adagot. Jól összeválogatott ízesítők segítségével, mint amilyen például az alábbi receptben használt zsálya és balzsamecet, különleges csemegét varázsolhatunk belőle.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 40 dkg csirkemáj
  • 2 dkg vaj
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • só és fekete bors
  • 8 szelet franciakenyér
  • 1 kis apróra vágott lilahagyma
  • 22 dkg apró barna csiperkegomba négy részre vágva
  • 2 evőkanál csíkokra vágott friss zsálya
  • zsályaágacskák a díszítéshez

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gáznál 4-es fokozat). Rendezzük el a franciakenyér-szeleteket egy tepsiben. 1 evőkanál olajat felhasználva kenjük be a kenyérszeletek felső oldalát, majd süssük őket 10 percig vagy amíg aranybarnára nem pirulnak.

Közben forrósítsuk fel a maradék olajat és a vajat egy vastag fenekű serpenyőben. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és fonnyasszuk mérsékelt hőfokon 2-3 percig, amíg meg nem puhul.

Adjuk hozzá a csirkemájat, és állandóan kevergetve pirítsuk. Sütés közben egy kis falapáttal tördeljük fel a nagyobb darabokat könnyen fogyasztható méretűre.

Öntsük rá a balzsamecetet, és szórjuk meg a csíkokra vágott zsályával, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Állítsuk kissé alacsonyabbra a hőfokot, és pároljuk még 5-10 percig, amíg a máj épp hogy átsült.

Tálaljuk a csirkemájat a pirított franciakenyér-szeleteken, friss zsályaágacskákkal díszítve.

Tipp:

• A franciakenyér helyett tálaljuk vastag pirítós szeleteken, vagy kínáljuk zelleres burgonyapürével. A provance-i változathoz helyettesítsük a balzsamecetet 4 evőkanál vörösborral, és használjunk 1 kávéskanál provance-i fűszerkeveréket a friss zsálya helyett. Rizst kínáljunk hozzá. A csirkemájat párolás helyett meg is süthetjük. Tegyük az összes hozzávalót tűzálló tálba (előtte olvasszuk meg a vajat), és keverjük össze. (Ha előre elkészítjük, fedjük le és hűtsük be, amíg sütni kezdjük.) Tegyük a 220 °C-ra (gáznál 7-es fokozat) előmelegített sütőbe, és süssük 12-15 percig.

Miért egészséges?

• A csirkemáj gazdag vasban, amely a vérszegénység megelőzésében játszik szerepet. nA fokhagymában allicin található, melynek gombásodás elleni és antibiotikus hatása van. A fokhagyma más vegyületeket is tartalmaz, amelyekről állatokon végzett kísérletek bebizonyították, hogy semlegesítik a rákkeltő anyagokat, és gátolják a rosszindulatú daganatok növekedését.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 315 kcal, fehérje 24 g, zsír 12,5 g (ebből, telített 4 g), szénhidrát 29 g (ebből cukor 2 g), rost 1,5 g, A-, B2-, B6-, B12-vitamin, folsav, réz, vas, B1-, C-vitamin, niacin, szelén, cink, E-vitamin


Pirított csirkemáj zsályával recepthez kapcsolódó receptek

Pirított csirkemáj zsályával

Pirított csirkemáj zsályával

A csirkemáj olcsó, könnyű beszerezni, érdemes a mélyhűtőben is tartani belőle néhány adagot. Jól összeválogatott ízesítők segítségével, mint amilyen…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés