Pirított szűzérmék kumquattal recept

Pirított szűzérmék kumquattal
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2843

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A vékonyra szeletelt szűzérméket rövid ideig pirítjuk a tűzforróra hevített bordás aljú öntöttvas serpenyőben, majd csendesen pároljuk a pikáns kumquat, méz, mustár, fehérbor és zöldségalaplé elegyében. Ropogós zöldbabbal és burgonyapürével tálaljuk.

4 személyre

  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 kis vöröshagyma vékonyan felkarikázva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1.5 dl száraz fehérbor
  • 35 dkg zöldbab
  • 3 evőkanál félzsíros tej
  • 1.5 dl zöldségalaplé
  • 40 dkg sertés szűzpecsenye vékonyan felszeletelve
  • 1 evőkanál világos méz
  • 70 dkg lisztes burgonya meghámozva és feldarabolva
  • 12 dkg kumquat (ovális alakú szilva nagyságú citrusféle)
  • só és fekete bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • ollóval összevágott friss metélőhagyma (elhagyható)

Elkészítés

A burgonyát egy lábas forrásban lévő vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Az utolsó 5 percben gőzöljük a zöldbabot egy szűrőkosárban vagy fém szűrőben a burgonyás lábas felett.

Közben forrósítsuk fel az olajat egy nagy, öntöttvas serpenyőben, és üssük benne nagyon magas hőfokon a szűzérméket, mindkét oldalukon 1-1 percig. Ha megpirultak, vegyük ki és tegyük félre a szeleteket.

Tegyük a hagymát a serpenyőbe, és kevergetve süssük magas hőfokon 3 percig. Mérsékeljük kissé a hőfokot, majd tegyük vissza a húst a serpenyőbe és süssük még 5 percig.

Szeleteljük fel vékonyan héjastul a kumquatot. Tegyük a serpenyőbe a mézzel együtt, és pirítsuk 1 percig. Keverjük össze a mustárt, a bort és az alaplét, és öntsük a keveréket a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és főzzük csendesen 3 percig.

Szűrjük le a burgonyát, és a tejjel felöntve törjük át. Ízesítsük sóval, fekete borssal és szerecsendióval. Tegyünk egy-egy halom burgonyapürét 4 lapostányér közepére. Rendezzük el a sertésérméket a püré tetején, és öntsünk rá egy kis mártást. Tálaljuk mellé a kumquatot és a babot, és csorgassuk rá a megmaradt mártást. Díszítsük ízlés szerint metélőhagymával.

Tipp:

• Készítsünk zelleres burgonyapürét. Főzzünk meg 40 dkg 2 cm-es darabokra vágott zellergumót 45 dkg burgonyával. • Használjunk 4 db, összesen kb. 1 kg kacsamellet a sertéshús helyett. Távolítsuk el a bőrt a húsról, és csontozzuk ki a kacsamellet. Felezzük el mindegyiket keresztirányban, majd vágjuk ketté vízszintesen is, hogy 4 vékony szeletet kapjunk. Süssük a sertéshúsnál leírtak szerint (4. lépés), és adjunk hozzá egy felaprított 2,5 cm-es friss gyömbért a mustár helyett. Tálaljuk zöldségpürével – burgonyás-zelleres vagy burgonyás-sárgarépás, illetve karórépás változatokkal – és zöldbabbal vagy gőzölt kínai kellel.

Miért egészséges?

• A sertéshús, a többi húshoz hasonlóan, gazdag cinkben. Vasat és B-vitaminokat is tartalmaz, főleg B 1-, B6-, B12- vitamint és niacint. Manapság a húsok gyakran olyan soványak, hogy alig tartalmaznak több zsírt, mint a tehéntúró. • Mint minden citrusféle, a kumquat is kiváló C-vitamin-forrás. Mivel héjastul fogyasztjuk, hasznos rostanyagokat is tartalmaz – az azonos súlyú kumquatban kétszer annyi a C-vitamin, mint a narancsban.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 380 kcal, fehérje 26 g, zsír 11 g (ebből, telített 3 g), szénhidrát 38 g (ebből cukor 12 g), rost 5 g, B1-, B6-, B12-, C-vitamin, niacin, réz, vas, kálium, cink, B2-vitamin, folsav, kalcium, szelén


Pirított szűzérmék kumquattal recepthez kapcsolódó receptek

Pirított szűzérmék kumquattal

Pirított szűzérmék kumquattal

A vékonyra szeletelt szűzérméket rövid ideig pirítjuk a tűzforróra hevített bordás aljú öntöttvas serpenyőben, majd csendesen pároljuk a pikáns kumquat, méz, mustár, fehérbor és zöldségalaplé elegyében. Ropogós zöldbabbal és burgonyapürével…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés