Pirított szűzérmék paprikával recept

Pirított szűzérmék paprikával
3.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
4984

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A frissensült szűzérmékből kitűnő vendégváró vacsorát készíthetünk. A balzsamecet, a narancs meg az olajbogyó édes és savanyú íze remekül megfér egymással. Különösen gazdag a fogás tápanyagokban, ha brokkolival tálaljuk.

4 személyre

  • 1 piros húsú paprika kicsumázva és felkarikázva
  • 1 sárga húsú paprika kicsumázva és felkarikázva
  • só és fekete bors
  • 2 db narancs
  • 1 nagy édeskés hagyma, például spanyol vagy lilahagyma, félbevágva, vékonyan felkarikázva
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 nagy sárgarépa lereszelve
  • 6 dl forrásban lévő víz
  • 3 dkg friss bazsalikomlevél
  • 35 dkg sertés szűzpecsenye 1 cm vastag szeletekre vágva
  • 1 dl narancslé
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 3 dkg kimagozott fekete olajbogyó apróra vágva vagy felszeletelve
  • 35 dkg basmati és vadrizs vegyesen

Elkészítés

A rizst egy lábasba szórjuk, és ráöntjük a forrásban lévő vizet. Felforraljuk, majd alacsonyra állítjuk a hőfokot. Lefedjük, azután 15 percig vagy a csomagoláson található utasítás szerint puhára főzzük.

Közben meghámozzuk a narancsot, és 1 cm vastagon felkarikázzuk. 3-4 szeletet egymásra téve négyfelé vágjuk őket. (Lehetőség szerint olyan vágódeszkán szeleteljük, amelyiknek vájat van a szélén, hogy a narancs levét felfoghassuk.) A narancsszeleteket és a-levet félretesszük.

Egy nagy teflonserpenyőben, mérsékelten magas hőfokon felforrósítjuk az olajat. Több adagban kisütjük a szűzérméket (mindkét oldalukat 2-3 percig sütve). Szűrőkanállal kivesszük, és félretesszük a szeleteket.

A hőfokot valamivel alacsonyabbra állítva, a serpenyőbe tesszük a hagymát, a felkarikázott paprikát, a sárgarépát és a fokhagymát. Lefedjük, és gyakori kevergetés mellett pároljuk 5-6 percig, vagy amíg a zöldségek puhulni kezdenek. Ráöntünk 2 evőkanálnyi vizet, a kimért narancslevet és a balzsamecetet. Az egészet jól összekeverjük, lefedjük, és3 percig pároljuk, hogy a zöldségek teljesen megpuhuljanak.

Visszatesszük a húst a serpenyőbe. Hozzáadjuk az olajbogyót, a narancsszeleteket a felfogott narancslével együtt és a bazsalikomleveleket. 1 percig forraljuk, hogy a hús jól átmelegedjen, közben kavargatjuk. Megkóstoljuk, és ha kell, sózzuk, borsozzuk.

A rizst szétosztjuk előmelegített tányérokra, és rátesszük a szűzérméket meg a zöldségeket. Rálocsoljuk a serpenyőben maradt levet. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Ezt az ételt paprikával és apró szemű lencsével bárányhúsból is elkészíthetjük. A sertéshús helyett vékonyra klopfolt, sovány báránylapocka- vagy báránycombszeleteket használunk, a rizs helyett pedig 25 dkg lencsét, amelyet a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint megfőzünk. A bazsalikomot elhagyjuk, és a bárányhúst negyed kiskanál összevágott, friss rozmaringgal fűszerezzük.

Miért egészséges?

• A vadrizs Észak-Amerikából származik. Valójában nem rizs, hanem egy vadon termő vízi fűféle magja. A basmati rizshez hasonlóan, amellyel ebben a receptben kevertük, nem tartalmaz glutént, viszont hasznos mennyiségben találunk benne B-vitaminokat, főként niacint, továbbá élelmi rostokat.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 539 kcal (2248 kJ), fehérje 27 g, zsír 8 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 89 g, (ebből cukor 19 g), rost 5 g, A-, B1-, B6-, B12-vitamin, niacin, B2-vitamin, folsav, vas, kálium, szelén, cink


Pirított szűzérmék paprikával recepthez kapcsolódó receptek

Pirított szűzérmék paprikával

Pirított szűzérmék paprikával

A frissensült szűzérmékből kitűnő vendégváró vacsorát készíthetünk. A balzsamecet, a narancs meg az olajbogyó édes és savanyú íze remekül megfér egymással. Különösen gazdag a fogás tápanyagokban, ha brokkolival tálaljuk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés