Piskóta tortalap recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Már többször sütöttem tortát, de igazából sosem voltam megelégedve a piskóta tortalappal ... mostanáig. Végre sikerült kikísérleteznem egy tökéletes receptet. Számomra hibátlan lett, gyönyörű. Mindig ilyet szerettem volna sütni - tuti, hogy ezután csakis így fogom elkészíteni! Ha Ti is szeretnétek ilyen szép tortalapot sütni, nincs más dolgotok, minthogy lépésről lépésre követitek a recept leírását!
- 12 dkg liszt
- 6 db tojás
- 4 evőkanál hideg víz
- 18 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg étkezési keményítő
- 2 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés
Elkészítés: (csatos tortaforma átmérője: 24 cm)
1. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük és a sütőt 180 fokon előmelegítjük.
2. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. A tojásfehérjét a vízzel és a csipet sóval kemény habbá felverjük, közben a cukornak a felét apránként hozzá adjuk. A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésik kikeverjük. A lisztbe belekeverjük az étkezési keményítőt és a sütőport. A cukros tojássárgájához apránként, felváltva, levegősen belekeverjük a kemény habot és az átszitált lisztkeveréket.
3. A tészta masszát beleöntjük a tortaformába, elsimítjuk, majd a szélét kissé magasabbra felhúzzuk (a széle magasabb legyen, mint a közepe). Sütőpapírt teszünk rá, hogy ne égjen meg a teteje, majd az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük (arra figyeljünk oda, hogy az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta össze fog esni).
4. Ha megsült (tűpróba) akkor lezárjuk a tűzhelyet, de még nem vesszük ki, hanem benne hagyjuk, és 15 percig résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk hűlni, pihenni. Utána kivesszük és egy éles késsel körbehaladva leválasztjuk a forma szélétől a tésztát. Fátyolnyi lisztet szórunk a tészta tetejére és sütőpapírral fedett sík felületre kiborítjuk a tortalapot. Ezután leszedjük róla a tortaformát és óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. Konyharuhával letakarjuk és így hagyjuk teljesen kihűlni. Utána tetszés szerint a tortalapot félbe illetve három egyforma részre vágjuk.
Kakaós piskóta: Ugyanígy készítjük el csak a 12 dkg liszt helyet 10 dkg lisztet használunk és 2 ek. (cukrozatlan) kakaóport keverünk hozzá.