Pizza capricciosa recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 55 perc
Megnézték: |
A helyi szokásoktól, vagy egyéni ízléstől függően a capricciosa pizza különféle feltétekkel készülhet. Ezt a változatot azonnal süssük meg, nehogy a tészta elázzon.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 30 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
- 1 evőkanál olívaolaj és egy kevés a tepsihez
- 0.5 kiskanál só
- 2 dkg élesztő
A feltéthez:
- 2 doboz paradicsomkonzerv darabolt
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg fekete olajbogyó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 6 db szardellafilé
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 kiskanál morzsolt oregánó
- 25 dkg főtt sonka egyben
- 20 dkg olajban eltett articsókaszív
- só fekete bors
Elkészítés
A tepsit beolajozzuk. A lisztet 3 evőkanál olajjal és a sóval együtt egy tálba tesszük. 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, és a lisztkeverékhez adjuk.
A hozzávalókat először kézi mixer dagasztókarjával összegyúrjuk, majd a tésztát a belisztezett munkalapon ököllel jó 5 percig erőteljesen dögönyözzük. A tepsi méretére kinyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, és üvegesre pároljuk a fokhagymát. Hozzákeverjük a paradicsomot, és fedő nélkül 5 percig pirítjuk, hogy elfője a levét, majd a paradicsompürét is belekeverjük. Sóval, borssal és oregánóval fűszerezzük.
A sütőt 250 °C-ra (légkeveréses sütő 230 °C, gázsütő 6-os fokozat) előmelegítjük. A sonkát, miután eltávolítottuk róla a bőrt és a zsíros részeket, csíkokra vágjuk. A szardellát és az articsókát lecsepegtetjük, és csíkokra, illetve négyfelé vágjuk.
Rákenjük a paradicsommártást a tésztalapra. Elrendezzük rajta a sonkát, a szardellát, az articsókát és az olajbogyót, és rácsurgatunk 2 evőkanál olajat. 12–15 percig sütjük, ezalatt a tészta széle világosbarnára nem pirul. Még forrón, a tepsiben felszeleteljük, és azonnal tálaljuk.