Pizza Napoletana recept

Pizza Napoletana
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
2125

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Minden pizza őse, a nápolyi pizza, a Pizza Napoletana

4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj + egy kevés a tepsihez
  • 0.5 kiskanál só
  • 35 dkg BL112-es búzaliszt egy kevés a formázáshoz
  • 1 tasak száraz élesztő

A feltéthez:

  • 2 doboz paradicsomkonzerv, darabolt
  • 6 db bazsalikomágacska
  • 8 db ringli
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 25 dkg mozzarella sajt
  • 15 dkg kimagozott fekete olajbogyó
  • 2 fej fehér hagyma
  • 0.5 kiskanál cukor
  • 15 dkg nem túl érett gouda sajt
  • só, fekete bors

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük a sót és az élesztőt. A közepén kialakítunk egy mélyedést, és beleöntjük az olívaolajat 2 dl langyos vízzel együtt. Kézi mixer dagasztókarjával, középről a tál oldala felé haladva, ragacsos tésztává gyúrjuk. Ha a tészta túl száraz, beledolgozunk még egy kis vizet

A munkalapot vékonyan beszórjuk liszttel. Ráborítjuk a tésztát, és ököllel kb. 10 percig erőteljesen nyomkodjuk és ütögetjük, amíg ruganyos tésztát nem kapunk, amely már nem ragad. Visszatesszük a tálba, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1–1,5 óra hosszat kelni hagyjuk, amíg a térfogata a kétszeresére nem nő.

A töltelékhez a hagymát megtisztítjuk, és vékonyan felkarikázzuk. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és felaprítjuk. Egy teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a kétféle hagymát kavargatás mellett üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, cukorral, sóval és borssal ízesítjük, majd a mártást közepes lángon 5 perc alatt besűrítjük. Levesszük a lángról és kihűtjük.

A tepsit az olívaolajjal vékonyan kikenjük. A tésztát a belisztezett munkalapon átgyúrjuk, egy kb. 40 cm átmérőjű lepényt nyújtunk belőle, és a tepsibe tesszük.

A bazsalikomleveleket leszedjük a szárakról, ha szükséges, leöblítjük, és törlőpapírral szárazra itatjuk. Széles csíkokra vágjuk, és a mártásba keverjük.

A goudát durvára reszeljük, és a pizzakorongra szórjuk, a peremén egy kb. 2 centis sávot szabadon hagyva. Rákenjük a mártást a pizzára úgy, hogy kb. 1 cm-es széle maradjon.

A mozzarellát keskeny szeletekre vágjuk, és elrendezzük a mártáson. A szardellagyűrűket félbevágjuk, és az olajbogyókkal együtt a pizza tetejére rakjuk. Meleg helyen 15 percig még kelni hagyjuk a tésztát.

A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük. 20–25 percig sütjük a pizzát az előmelegített sütőben, amíg a széle ropogósra sül, és a sajt megolvad a tetején. Ekkor kivesszük, feldaraboljuk, és azonnal tálaljuk.


Pizza Napoletana recepthez kapcsolódó receptek

Pizza Napoletana

Pizza Napoletana

Minden pizza őse, a nápolyi pizza, a Pizza Napoletana

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés