Pizzatorta koktélparadicsommal

Pizzatorta koktélparadicsommal

A csodálatosan könnyű, szaftos pizza jellegzetes, olaszos ízét a tésztájába reszelt parmezán sajtnak, illetve a tetejére szórt friss fűszernövényeknek köszönheti. Paradicsomi érzés!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 2 evőkanál olívaolaj, egy kevés a tortaformához
  • 0.5 kiskanál só
  • 3 dkg reszelt parmezán sajt
  • 17 dkg BL112-es búzaliszt és egy kevés a formázáshoz
  • 0.5 kiskanál száraz élesztő

A feltéthez:

  • 2 kiskanál friss apróra vágott oregánó
  • 1 db rozmaringágacska
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 5 dkg kimagozott fekete olajbogyó
  • 20 dkg lágy ricotta sajt vagy sovány túró
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • só, fekete bors
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához a lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a száraz élesztőt és a parmezán sajtot. A kupac közepén kialakítunk egy mélyedést, és az olívaolajjal együtt beleöntünk 1,2 dl langyos vizet. Középről a tál oldala felé haladva az egészet összegyúrjuk; ha szükségesnek találjuk, beledolgozunk még egy kis vizet.

A munkalapot vékonyan belisztezzük, ráborítjuk a tésztát, és ököllel kb. 10 percig erőteljesen nyomkodjuk, ütögetjük, amíg ruganyos tésztát nem kapunk, amely már nem ragad. Visszatesszük a tálba, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük; a tortaformát beolajozzuk. A tésztát átgyúrjuk, a sütőforma méretére nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát.

A ricottát krémesre kikeverjük a zöldfűszerekkel, és sóval, borssal ízesítjük. A krémet egyenletesen a tésztalapra kenjük. Megmossuk a paradicsomokat, lecsepegtetjük, félbevágjuk,és a vágott oldalukkal felfelé fordítva elrendezzük a ricottakrémen. Az olajbogyókat a paradicsomok közé szórjuk.

Egy kis lábasban felmelegítjük a balzsamecetet, és hozzáadjuk az olívaolajat és a rozmaringot. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk, kissé szétnyomkodjuk, és az ecetes keverékhez adjuk. Az egészet fedő nélkül 1-2 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. A fokhagymagerezdet kivesszük, és a folyadékot a paradicsomra és az olajbogyókra locsoljuk.

15–20 percig sütjük az előmelegített sütőben, ezalatt a tészta széle ropogósra pirul, és a paradicsomra enyhén rásül a balzsamecetes-olívás bevonat. Kivesszük a sütőből, majd felszeleteljük, és forrón tálaljuk. Napraforgómaggal és tökmaggal dúsított vegyes salátával kínáljuk.