Pogácsa maradék krumplipüréből recept

Pogácsa maradék krumplipüréből
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Andi

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
5846

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Maradék krumplipüré felhasználásával készült ez a puha, omlós pogácsa. Természetesen ha épp nincs belőle, a megfőzött és összetört krumpli is alkalmas helyette. A hajtogatás, pihentetés miatt hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de minden perce megéri, hisz ez az egyik legfinomabb pogácsa, amit valaha készítettem.

8 személyre

  • 25 dkg maradék krumplipüré
  • 10 dkg finomliszt
  • 40 dkg búzarétesliszt
  • 2 teáskanál só
  • 15 dkg tejföl (ez 3 egész nagy evőkanál)
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 15 dkg margarin
  • 1 db egész tojás lekenni

Elkészítés

A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk benne a krumplipürét.

A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük. Az élesztős tejfölt, a tojást és a margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.

Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani.

Majd pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálba raktam és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)

Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések beiktatásával. A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.

A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot.

Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk.

Egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.

Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.


Pogácsa maradék krumplipüréből recepthez kapcsolódó receptek

Pogácsa maradék krumplipüréből

Pogácsa maradék krumplipüréből

Maradék krumplipüré felhasználásával készült ez a puha, omlós pogácsa. Természetesen ha épp nincs belőle, a megfőzött és összetört krumpli is alkalmas helyette. A hajtogatás, pihentetés miatt hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de minden…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés