Pohárkrém birsalmával és sós karamellel recept

Pohárkrém birsalmával és sós karamellel
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
546

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sós karamell, amely kenyérszalonnával, karamellizált cukorból készült lehet kissé bizarrnak hangzik, viszont nagyon finom.

4 személyre

  • Sós karamell hozzávalói:
  • 30 dkg kenyérszalonna
  • 5 evőkanál kristálycukor

Krém hozzávalói 4 pohárhoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 2 db nagy birsalma előzőleg fűszeres lében puhára főzve

Elkészítés

A szalonnát vágjuk fel vékony csíkokra, majd apró kockákra. Ezután egy serpenyőben, állandó kevergetés mellett, süssük szép pirosra, ropogósra.

Ezután szedjük ki a zsiradékból, hűtsük ki egészen, majd egy olajjal vékonyan lekent, fém tálcára szórjuk rá. (így könnyű lesz majd felvenni a tálcáról miután megkeményedett a karamell)

A kristálycukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk szép aranybarnára.

Ezután a forró karamellt, csorgassuk rá a szalonnakockákra, majd hűtsük ki egészen. Végül a teljesen kihűlt, megkeményedett karamellt, tördeljük apró darabokra. (én húsklopfolóval óvatosan megütögettem, hogy apró, morzsalékos legyen)

A birsalmát pucoljuk meg, majd a magházat eltávolítva vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, majd ízlés szerint ízesítsük cukorral, citromlével, adjunk hozzá egy darabka fahéjat és pár szem szegfűszeget, majd főzzük pár perc alatt puhára. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük!!!)

A megfőtt birsalmát ezután hűtsük ki, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez. (ízlés szerint több habot is keverhetünk hozzá)

A poharakba kanalazzuk bele a mascarpone krém felét, majd szórjuk meg a sós karamellel. Ezután kanalazzuk rá az alaposan lecsepegtetett birsalmát, majd a maradék krémet. Végül ízlés szerint díszítsük a sós karamellel.

Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, hogy a karamell még jó ropogós legyen. (állás közben a karamell felpuhul a birsalma alatt)


Pohárkrém birsalmával és sós karamellel recepthez kapcsolódó receptek

Pohárkrém birsalmával és sós karamellel

Pohárkrém birsalmával és sós karamellel

A sós karamell, amely kenyérszalonnával, karamellizált cukorból készült lehet kissé bizarrnak hangzik, viszont nagyon finom.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés