Póréhagymás lepény fenyőmaggal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
A póréhagymás quiche-t fenyőmag helyett 10 dkg kockára vágott szalonnával és 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemmel is gazdagíthatjuk.
- 18 dkg liszt és egy kevés a nyújtáshoz
- 2 evőkanál vaj és egy kevés a sütőformához
- 2 kiskanál sütőpor
- 2 evőkanál főzőtejszín
- 10 dkg sovány túró
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 1 dl tej
- 6 dkg fenyőmag
- 1 kg póréhagyma
- fekete bors, só
- 4 db tojás
- 5 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg lágy ricotta sajt
- zöldfűszerek
Elkészítés
A túrót 1 tojással, 1 csipet sóval és 3 evőkanál olívaolajjal kikeverjük. Összeszitáljuk a lisztet a sütőporral, beledolgozzuk a túrós masszába, majd letakarjuk és pihentetjük.
Megtisztítjuk a póréhagymát, megmossuk, lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. Egy széles lábasban a vajjal együtt felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat. Beletesszük a póréhagymát, és üvegesre pároljuk. Rászórunk 1 evőkanál lisztet, elkeverjük, és beleöntjük a tejet.
Az egészet felforraljuk, lehúzzuk a lángról, és megvárjuk, amíg kihűl. A ricottát a 3 tojással, a zöldfűszerrel kikevert főzőtejszínnel és a fenyőmag kétharmad részével a póréhagymához adjuk, és jól összevegyítjük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük; a sütőformát kivajazzuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és kibéleljük vele a formát. A póréhagymás keveréket a formába öntjük, és rászórjuk a maradék fenyőmagot.
Előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt világosbarnára sütjük.