Pórés-csirkés pite

Pórés-csirkés pite

Csirketorta - látványos és könnyű fogás!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 dkg vaj
  • 1 db póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szárított kakukkfű
  • 3.5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tejszín

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg reszelt parmezán
  • 15 dkg hideg vaj + a sütőformába
  • 1 kiskanál só
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál hideg tej
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A tésztához a lisztet, a parmezánt, a vajat és a sót elektromos keverővel morzsalékos állagúra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tojást és a tejet, tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az apróra vágott csirkét forró olajban 4-5 perc alatt barnára pirítjuk, majd a serpenyőből kivéve melegen tartjuk.

A vajat a serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a felkarikázott pórét, az összezúzott fokhagymát és a kakukkfüvet, és 7-8 percig pároljuk.

Ekkor hozzáadjuk a lisztet, alaposan elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejet, és besűrítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a csirkét, majd a hűtőbe tesszük, hogy kihűljön.

A tésztát kétfelé osztjuk, két sütőpapír között 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd az egyik felével kibélelünk egy 30 cm átmérőjű kivajazott tortaformát, és a széleit levágjuk.

Rákanalazzuk a csirkés keveréket, majd a tészta másik felével lefedjük, és a széleket összezárjuk. Megkenjük a tojással elkevert tejszínnel, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.