Pozsonyi kifli recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Főúr, fizetek! Kávéház helyett otthon...
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- kevés só
- 5 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 db tojássárgája
- 3 db tojás
A töltelékhez:
- 20 dkg cukor
- 1.5 dl víz
- 30 dkg darált dió (vagy mák)
- 10 dkg darált keksz
- 5 dkg mazsola
- 0.5 kiskanál őrölt fahéj
- 1 db citrom héja
Elkészítés
A lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben hagyjuk felfutni, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd összegyúrjuk a lisztes keverékkel, és letakarva fél órán át a hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez összeforraljuk a cukrot a vízzel, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, még egyet forralunk rajta, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Villával enyhén felverünk egy tojást.
A tésztát henger alakúra sodorjuk, majd kb. 3 dkg-os gombócokat formázunk belőle. Ezekből ovális lapocskákat nyújtunk, a közepükbe hosszában belekanalazzuk a tölteléket, a széleket megkenjük a tojással, majd összehajtjuk, és kifli formájúra feltekerjük.
A maradék 2 tojást szétválasztjuk. A tojássárgájával megkenjük a kifliket, és hűtőbe téve hagyjuk rászáradni. Ezután megkenjük őket a fehérjével is, és ezt is hagyjuk rászáradni. (Erre azért van szükség, hogy az élesztő csak a sütőben kezdjen el dolgozni, ahol a tészta felülete majd gyönyörűen megrepedezik.) A kifliket 190 °C-os sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.