Pozsonyi kifli

Pozsonyi kifli

Főúr, fizetek! Kávéház helyett otthon...

4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • kevés só
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 3 db tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg cukor
  • 1.5 dl víz
  • 30 dkg darált dió (vagy mák)
  • 10 dkg darált keksz
  • 5 dkg mazsola
  • 0.5 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 db citrom héja
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben hagyjuk felfutni, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd összegyúrjuk a lisztes keverékkel, és letakarva fél órán át a hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez összeforraljuk a cukrot a vízzel, hozzáadjuk a többi hozzávalót is, még egyet forralunk rajta, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Villával enyhén felverünk egy tojást.

A tésztát henger alakúra sodorjuk, majd kb. 3 dkg-os gombócokat formázunk belőle. Ezekből ovális lapocskákat nyújtunk, a közepükbe hosszában belekanalazzuk a tölteléket, a széleket megkenjük a tojással, majd összehajtjuk, és kifli formájúra feltekerjük.

A maradék 2 tojást szétválasztjuk. A tojássárgájával megkenjük a kifliket, és hűtőbe téve hagyjuk rászáradni. Ezután megkenjük őket a fehérjével is, és ezt is hagyjuk rászáradni. (Erre azért van szükség, hogy az élesztő csak a sütőben kezdjen el dolgozni, ahol a tészta felülete majd gyönyörűen megrepedezik.) A kifliket 190 °C-os sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.