Pozsonyi szemek - mákos sütemény recept

Pozsonyi szemek - mákos sütemény
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
928

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Jó ötlet volt? Így is ellehet készíteni, nincs vele annyi macera.

6 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 1.5 dl langyos tej
  • 1 db tojássárgája

Töltelékhez:

  • 20 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • kevés tej (kb.50 ml)
  • 3 dkg vaj
  • citromhéj reszelve
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés

A tészta összetevőiből géppel nem túl lágy tésztát dagasztunk, majd megkelesztjük. Kelesztés után egyforma, diónagyságú golyókat formálunk a tésztából. Zsírpapírral bélelt tepsit készítünk az asztalra, és a golyókat egymástól 5 cm-es távolságba helyezzük.

A közepükbe fészket készítünk, úgy, hogy az ujjunkkal benyomunk mélyedést a közepébe, ebbe kerül a töltelék. A mákot a cukorral, és a citromhéjjal, vaníliával, a vajjal összedolgozzuk, hogy összeálljon. Mindegyik tésztafészekbe teszünk tölteléket. Annyit tegyünk, hogy ne folyjon ki belőle, amikor sülés közben nő a térfogata a tésztának.

Ezután lekenjük tojásfehérjével, majd 20 percig meleg helyen kelesszük, és utána a tojássárgájával kenjük le. 200 fokon előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 20 percig sütjük.


Pozsonyi szemek - mákos sütemény recepthez kapcsolódó receptek

Pozsonyi szemek - mákos sütemény

Pozsonyi szemek - mákos sütemény

Jó ötlet volt? Így is ellehet készíteni, nincs vele annyi macera.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés