Provence-i pulykás szendvics recept

Provence-i pulykás szendvics
4 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

15 perc

Megnézték:
1571

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A mediterrán térségben szokás volt, hogy a földművesek hideg hússal és salátával megtöltött kibelezett cipót vittek magukkal a mezőre, és azt ették ebédre. Ennek a fehérjében és szénhidrátokban gazdag „szendvicsnek” a korszerű változatát zsírszegény pulykahúsból készítjük, és bazsalikomos pestomártással tesszük szaftosabbá.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db nagy paradicsom felszeletelve
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 db ropogós héjú cipó
  • 3 evőkanál pestomártás
  • 5 dkg borsmustár (rukola) és vízitorma vegyesen
  • 15 dkg sült pulykahús vékonyan felszelve
  • 1 db avokádó felszeletelve

Elkészítés

A cipó tetejéről levágunk egy „fedelet”. Kikaparjuk a belsejét úgy, hogy mindenhol 2 cm vastag rétegben megmaradjon a kenyérbél, amit egyenletesen bekenünk a pestomártással.

A paradicsomszeletek felét elrendezgetjük a cipó alján, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Rászórjuk a borsmustár és a vízitorma felét is. A felszeletelt avokádót megöntözzük a citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd egy rétegben a salátalevelekre terítjük. Rátesszük a felszeletelt pulykahúst, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Elrendezzük rajta a többi paradicsomszeletet is, végül rászórjuk a megmaradt borsmustárt és vízitormát. A tölteléket óvatosan összenyomjuk, azután visszahelyezzük a cipóra a tetejét.

A cipót frissen tartó fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt négyfelé vágjuk.

Tipp:

• 4 nagy ciabattából vagy más ropogós héjú zsemléből egyszemélyes szendvicseket is készíthetünk.• A cipó belsejét a pestomártás helyett az ugyancsak mediterrán hangulatot idéző fekete olajbogyó-krémmel (tapenade) vagy akár aszalt paradicsom-krémmel is megkenhetjük. Vegetáriánus változathoz a pulykahúst padlizsánnal is helyettesíthetjük. Ennél a receptnél 1 padlizsánt 8 vastag szeletre vágunk, majd azokat vékonyan bekenjük extra szűz olívaolajjal, és a grillsütőben mindkét oldalukat enyhén megpirítjuk. Az avokádó helyett 1 vékonyan felszeletelt piros húsú paprikát használunk.

Miért egészséges?

• A vízitorma gyógyító hatását már évszázadokkal ezelőtt felismerték. Hippokratész már Kr. e. 460-ban írt róla, és a világ első kórházát egy folyó mellé telepítette, hogy betegei számára vízitormát termeszthessen. A vízitorma különféle antioxidánsokat tartalmaz, többek között C- és E-vitamint, karotinoid vegyületeket, továbbá folsavat, niacint és B6-vitamint. A kenyeret sokáig mellőzték az egészséges étrend hívei, mert azt gondolták, hogy hizlal – pedig ez egyáltalán nem igaz. Valójában még a fehér kenyérben is találunk hasznos mennyiségű élelmi rostot, ráadásul ma már sok országban vitaminokkal és kalciummal dúsítják a kenyeret, s ennek betartását törvényileg ellenőrzik.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 400 kcal (1664 kJ), fehérje 23 g, zsír 13 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 50 g, (ebből cukor 3 g), rost 3 g, B6-vitamin, niacin, szelén, B12-, E-vitamin, folsav, kalcium, réz, vas, kálium, cink


Provence-i pulykás szendvics

Provence-i pulykás szendvics

A mediterrán térségben szokás volt, hogy a földművesek hideg hússal és salátával megtöltött kibelezett cipót vittek magukkal a mezőre, és azt ették ebédre.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés