Provence-i rakott mángold recept

Provence-i rakott mángold
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
11034

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a vitaminokban gazdag, színes egytálétel úgy készül, hogy a rizzsel összekevert mángoldot paradicsomkarikákkal rétegesen lerakjuk, gruyere sajttal ízesített tejsodót öntünk rá, és megsütjük. Provence-ban az étel neve „tian”, amit arról a kerámiatálról kapott, amelyben készítik.

4 személyre

  • 2 dl félzsíros tej
  • só és fekete bors
  • 35 dkg paradicsom felkarikázva
  • 3 db tojás felverve
  • 40 dkg mángold
  • 25 dkg hosszú szemű rizs
  • 10 dkg reszelt gruyere sajt
  • 1 evőkanál kakukkfű összevágva

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). A rizst 10-15 perc alatt vagy a csomagoláson található útmutatás szerint éppen csak puhára főzzük, és jól lecsepegtetjük.

Levágjuk a mángoldról a kemény szárát és feldaraboljuk. A leveleit 2 cm széles csíkokra vágjuk. A szárakat egy lábas forrásban lévő vízbe dobjuk, majd nagyjából 2 percnyi forralás után a leveleket is hozzáadjuk, és 1-2 perc alatt puhára főzzük. Szűrőedényben lecsepegtetjük, majd hideg folyó víz alatt leöblítjük. A felesleges vizet alaposan kinyomkodjuk belőle.

Összekeverjük a rizzsel, majd a reszelt gruyere sajt felét és a kakukkfüvet is hozzáadjuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy 2 literes agyag kerámiatálat vagy lapos tűzálló tálat vékonyan kikenünk olajjal. A mángoldos-rizses keverék felét a tálba kanalazzuk, és szétterítjük. Rárakjuk a felszeletelt paradicsom felét, majd a többi rizses keveréket.

A tejjel összekevert tojást a rizses keverékre locsoljuk. Rárakjuk a maradék paradicsomkarikákat, majd megszórjuk a maradék gruyere sajttal. Kb. 45 percig sütjük, illetve addig, amíg a tojásos keverék kissé megszilárdul, és az étel tetején a sajt pirulni kezd. Azonnal, még melegen tálaljuk.

Tipp:

• Mángold helyett leveles kellel is elkészíthetjük. A főzés ideje ebben az esetben 2-3 perc. Cukkinis-gombás változathoz egy serpenyőben, 2,5 dkg megolvasztott vajon megpirítunk 35 dkg felszeletelt cukkinit és 20 dkg felszeletelt gombát 1 összezúzott gerezd fokhagymával. A megpirított zöldségeket a tojással, a tejjel, 3 evőkanál összevágott petrezselyemmel és 10 dkg reszelt cheddar sajttal együtt a főtt rizshez adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy 1,2 literes, kiolajozott és az alján kibélelt kenyérsütőformába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk. A 180 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütőnél 4-es fokozat) kb. 1 óra hosszat sütjük, hogy éppen csak megszilárduljon. 5 percig asütőformában hagyjuk hűlni, majd egy késsel elválasztjuk az oldalait a formától, és kiborítjuk. Darabos paradicsommártással tálaljuk, amelyet úgy készítünk, hogy konzerv darabolt paradicsomot besűrítünk.

Miért egészséges?

• A levélzöldségek, amilyen a mángold is, megfelelő mennyiségben tartalmaznak C-, E- és K-vitamint, valamint folsavat, továbbá ásványi anyagokat, például kalciumot. A rizs zsírszegény, keményítőtartalmú szénhidrát, amely kiválóan beleillik az egészséges étrendbe. Nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 451 kcal (1880 kJ), fehérje 21 g, zsír 15 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 63 g, (ebből cukor 6 g), rost 1 g, A-, B12-, C-vitamin, folsav, kalcium, niacin, cink, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, réz, vas, kálium, szelén


Provence-i rakott mángold recepthez kapcsolódó receptek

Provence-i rakott mángold

Provence-i rakott mángold

Ez a vitaminokban gazdag, színes egytálétel úgy készül, hogy a rizzsel összekevert mángoldot paradicsomkarikákkal rétegesen lerakjuk, gruyere sajttal ízesített tejsodót öntünk rá, és megsütjük. Provence-ban az étel neve „tian”,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés