Provence-i zöldséges pite feta sajttal recept

Provence-i zöldséges pite feta sajttal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
2938

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ebben a színpompás pitében a jellegzetes provence-i ízekkel – a paprikával, a cukkinivel, a paradicsommal, a fokhagymával és a friss zöldfűszerekkel – társítjuk a pikáns feta sajot, és mindezt ropogós, olívaolajos tésztába töltjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk ezt a szabadban elköltött ebédek menüjébe illő remek pitét.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 adag olívaolajos omlós tészta 30 percig pihentetve

A fetasajtos töltelékhez:

  • 2 kiskanál félzsíros tej
  • 1 db nagy, piros húsú paprika, kicsumázva és apróra vágva
  • 1 db nagy, sárga húsú paprika, kicsumázva és apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 4 db hosszúkás paradicsom negyedelve
  • 2 db közepes cukkini vastagon felkarikázva
  • 1.5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 15 dkg feta sajt durvára vágva
  • 1 kiskanál mák (elhagyható)
  • só, bors
  • néhány friss kakukkfűágacska

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. A töltelékhez a paprikákat és a cukkinit beletesszük egy tepsibe, meglocsoljuk az olajjal, és összeforgatjuk vele. Rászórjuk a fokhagymát meg a kakukkfüvet, azután 15 percig sütjük.

Hozzáadjuk a paradicsomot, és még további 10 percig sütjük. A zöldségeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

Vékonyan belisztezett gyúródeszkán 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk ki a tésztát, majd kibélelünk vele egy kb. 18×25 cm-es, 3 cm mély, teflonbevonatú tepsit. A levágott tésztadarabokat félretesszük.

Villával megszurkáljuk a tésztát, majd kb. 10 percig sütjük. Miután eltávolítottuk róla a ráborított zsírpapírt és a nehezéknek használt száraz babszemeket, további 5 perc alatt készre sütjük.

Megtöltjük a sült zöldségekkel, majd rámorzsoljuk a feta sajtot.

A tésztamaradékot összegyúrjuk, kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. Ezeket rácsosan elrendezzük a töltelék tetején, végül megkenjük tejjel, és ha tetszik, megszórjuk mákkal.

15-20 percig sütjük, vagy addig, amíg a rács aranybarna lesz. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, vékony szeletekre vagy kockákra vágva.

Tipp:

• Feta helyett használhatunk félkemény lancashire sajtot is. Lencsés-kecskesajtos pite töltelékéhez 1 evőkanál olívaolajban megfonnyasztunk 1 apróra vágott vöröshagymát 1 zúzott fokhagymagerezddel és 2 kiskanál apróra vágott gyömbérrel. Hozzáadunk 20 dkg apró szemű lencsét,40 dkg konzerv darabolt paradicsomot a levével együtt és 2,5 dl zöldségalaplét. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon 10 percig főzzük. Beleteszünk 25 dkg meghámozott, kockára vágott burgonyát, újabb 10 percig főzzük, majd hozzáadunk 15 dkg mélyhűtött zöldborsót. Újra felforraljuk, és további 5-10 percig főzzük, hogy a krumpli és a lencse megpuhuljon. Ha kell, öntünk még hozzá egy kis alaplét. Belekeverünk 5 dkg apróra vágott vízitormát, és tetszés szerint ízesítjük. Rátesszük a tésztaalapra, elsimítjuk, és meghintjük 10 dkg morzsolt kecskesajttal. Megcsavart tésztacsíkokból rácsot készítünk a tetejére, megkenjük tejjel, majd tetszés szerint megszórjuk 2 kiskanál köménnyel. Az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• A olívás tészta kevésbé zsíros, mint a vajas változat. Az olívaolajban túlnyomórészt egyszeresen telítetlen zsírsavak találhatók, amelyekről azt tartják, hogy segítenek csökkenteni a magas vérkoleszterinszintet. A feta közepes zsírtartalmú sajt. Meglehetősen sós, ezért ha a nátriumbevitelre ügyelnünk kell, felhasználás előtt 15-20 percre áztassuk tejbe (utána a tejet öntsük ki). A paprika gazdag C-vitamin- és béta-karotin-forrás. Ez utóbbi mennyisége a paprika színétől függ – a pirosban van a legtöbb, a zöldben a legkevesebb.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 446 kcal (1860 kJ), fehérje 14 g, zsír 26 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 42 g, (ebből cukor 9 g), rost 4 g, A-, C-vitamin, B12-, E-vitamin, kalcium, B1-, B6-vitamin, folsav, niacin, réz, vas, kálium, cink


Provence-i zöldséges pite feta sajttal recepthez kapcsolódó receptek

Provence-i zöldséges pite feta sajttal

Provence-i zöldséges pite feta sajttal

Ebben a színpompás pitében a jellegzetes provence-i ízekkel – a paprikával, a cukkinivel, a paradicsommal, a fokhagymával és a friss zöldfűszerekkel – társítjuk a pikáns…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés