Provence-i zöldséges pite feta sajttal

Provence-i zöldséges pite feta sajttal

Ebben a színpompás pitében a jellegzetes provence-i ízekkel – a paprikával, a cukkinivel, a paradicsommal, a fokhagymával és a friss zöldfűszerekkel – társítjuk a pikáns feta sajot, és mindezt ropogós, olívaolajos tésztába töltjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk ezt a szabadban elköltött ebédek menüjébe illő remek pitét.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 adag olívaolajos omlós tészta 30 percig pihentetve

A fetasajtos töltelékhez:

  • 2 kiskanál félzsíros tej
  • 1 db nagy, piros húsú paprika, kicsumázva és apróra vágva
  • 1 db nagy, sárga húsú paprika, kicsumázva és apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 4 db hosszúkás paradicsom negyedelve
  • 2 db közepes cukkini vastagon felkarikázva
  • 1.5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 15 dkg feta sajt durvára vágva
  • 1 kiskanál mák (elhagyható)
  • só, bors
  • néhány friss kakukkfűágacska
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. A töltelékhez a paprikákat és a cukkinit beletesszük egy tepsibe, meglocsoljuk az olajjal, és összeforgatjuk vele. Rászórjuk a fokhagymát meg a kakukkfüvet, azután 15 percig sütjük.

Hozzáadjuk a paradicsomot, és még további 10 percig sütjük. A zöldségeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

Vékonyan belisztezett gyúródeszkán 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk ki a tésztát, majd kibélelünk vele egy kb. 18×25 cm-es, 3 cm mély, teflonbevonatú tepsit. A levágott tésztadarabokat félretesszük.

Villával megszurkáljuk a tésztát, majd kb. 10 percig sütjük. Miután eltávolítottuk róla a ráborított zsírpapírt és a nehezéknek használt száraz babszemeket, további 5 perc alatt készre sütjük.

Megtöltjük a sült zöldségekkel, majd rámorzsoljuk a feta sajtot.

A tésztamaradékot összegyúrjuk, kinyújtjuk és csíkokra vágjuk. Ezeket rácsosan elrendezzük a töltelék tetején, végül megkenjük tejjel, és ha tetszik, megszórjuk mákkal.

15-20 percig sütjük, vagy addig, amíg a rács aranybarna lesz. Tálalhatjuk melegen vagy hidegen, vékony szeletekre vagy kockákra vágva.