Pulyka Stroganoff módra recept

Pulyka Stroganoff módra
3 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
9603

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A szokásos bélszín helyett pulykahúst készítünk Stroganoff módra, s portobello gombát használunk hozzá. Éppen olyan ízletes, mint az eredeti változat, ám sokkal jobb az egészséges vérnyomás megőrzése szempontjából.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 35 dkg sütőben megsütött pulykamell 5X1 cm-es csíkokra vágva
  • 2 db portobello gomba (barna kalapú csiperkefajta)
  • 22.5 dkg tojást nem tartalmazó tagliatelle (szélesmetélt)
  • 2 kiskanál szemes mák
  • 1 db vékonyra felkarikázott kis lilahagyma
  • 1.5 dkg vaj
  • 1.5 evőkanál evőkanál sima liszt (BL 51)
  • 3.5 dl mérsékelt sótartalmú marhahúsalaplé
  • 11.5 dkg krémtúró
  • 1.5 kiskanál dijoni mustár
  • bors, ízlés szerint

Elkészítés

A pulykahúst megborsozzuk. A gomba tönkjét eltávolítjuk és kidobjuk, a kalapját négyfelé vágjuk és vékonyan felszeleteljük. A tésztát feltesszük főni.

Miközben a tészta fő, egy nagy teflonserpenyőt kevés olívaolajjal kikenünk, vagy bepermetezzük olajozóspray-vel. Beletesszük a hagymát, és közepes lángon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, és puhára pároljuk. Kiszedjük egy nagy tálba. Amikor a tészta elkészült, leöntjük róla a vizet, majd a lábasban hagyjuk, és összekeverjük a mákkal. Melegen tartjuk.

A vajat a lábasba dobjuk, és közepes lángon megolvasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, és állandó keverés mellett 1 percig pirítjuk. Fokozatosan hozzákeverjük a marhahúsalaplét. Állandó kevergetés közben felforraljuk és besűrítjük.

A lángot takarékra állítjuk. A mártáshoz keverjük a krémtúrót és a mustárt. A húst és a gombát (a levével együtt) szintén a serpenyőbe tesszük. Addig melegítjük, amíg átforrósodik (de nem forraljuk fel). Végül a tésztát 4 tányérba szedjük, és rákanalazzuk a pulykahúst.

Tipp:

• Készítsük el sült pulykamell helyett sült csirkemellel. A portobello gomba helyett használjunk shiitake vagy fehércsiperkegombát.

Miért egészséges?

• Az összes baromfi közül a pulyka húsa a legsoványabb: 100 g főtt hús csak 1 g zsírt tartalmaz. A krémtúróval készült változat sokkal kevésbé zsíros, mint az eredeti recept. (Mindig takaréklángon készítsük, és soha ne forraljuk fel a mártást, különben összeesik.) A hagyma egy frukto-oligoszaharid (FOSZ) nevű élelmirostot tartalmaz, amely elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását a bélben, miközben gátolja a kártékony baktériumok tevékenységét. Ugyanez a rost a cikóriában, a póréhagymában, a fokhagymában, a csicsókában, a spárgában, az árpában és a banánban is megtalálható.

A recept tápértéke:

Energia 425 kcal, zsír 10 g (ebből telített 4 g), fehérje 40 g, szénhidrát 52 g, nátrium 200 mg (só 0,5 g), élelmi rost 3 g., Hasznos káliumforrás (821 mg)


Pulyka Stroganoff módra

Pulyka Stroganoff módra

A szokásos bélszín helyett pulykahúst készítünk Stroganoff módra, s portobello gombát használunk hozzá. Éppen olyan ízletes, mint az eredeti változat, ám…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Pulyka Stroganoff módra recepthez

Bognár Judit - 2012. június 09.
Mákkal és krémtúróval? Normális aki ezt leírta??????
laca - 2011. május 02.
Az uborka hiányzik belőle? Vagy a tejszín?
thumb
Ilka - 2011. május 02.
Lehet, hogy ez egy különleges, és nem vitatom, hogy ízletes étel, de hogy semmi köze nincs a Stroganoff-módhoz, az biztos!!!