Pulykahúsleves gesztenyével recept

Pulykahúsleves gesztenyével

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1404

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ne dobjuk ki a sült pulykából megmaradt csontokat, hanem használjuk fel pompás ízű, laktató, az olasz minestronéra emlékeztető leveshez, amely jó sok zöldséggel, árpagyönggyel, pulykahússal és gesztenyével készül. Tálaljuk ropogós, meleg, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérrel.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Az alapléhez:

  • 1 db vöröshagyma négyfelé vágva
  • 1 db sárgarépa összevágva
  • 2 db zellerszár darabokra vágva
  • 1 db babérlevél
  • 1 db pulykasült csontjai
  • néhány szál petrezselyemzöld
  • néhány friss kakukkfűágacska

A leveshez

  • só és fekete bors
  • 1 db nagy póréhagyma feldarabolva
  • 3 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 nagy sárgarépa feldarabolva
  • 3 db zellerszár feldarabolva
  • 1 nagy pasztinák feldarabolva
  • 10 dkg frissen főtt vagy vákuumcsomagolt sült gesztenye durvára vágva
  • 7.5 dkg árpagyöngy
  • 10 dkg főtt pulykahús bőr nélkül, felkockázva vagy csíkokra vágva
  • 5 db kelbimbó durvára vágva

Elkészítés

Először elkészítjük az alaplevet. A pulykacsontokat feldaraboljuk, ha maradt rajtuk bőr, azt kidobjuk, azután a csontokat egy nagy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a négybe vágott hagymát, a sárgarépát és a zellerszárat. A zöldfűszerekből meg a babérlevélből fűszercsokrot kötünk, és azt is a fazékba tesszük. Felöntjük jó sok vízzel, majd felforraljuk, közben szűrőkanállal leszedjük róla a habot. Mérsékeljük a hőfokot, és fedő alatt másfél óra hosszat csendesen főzzük a levest. Leszűrjük, a csontokat és a zöldségeket kiszedjük belőle.

Lemérjük az alaplevet, és ha szükséges, annyi vízzel engedjük fel, hogy 1,7 liter legyen. Leszedjük a tetejéről a zsírt, és visszaöntjük a lábasba, amelyet előzőleg kimostunk.

Felforraljuk az alaplevet. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, a gesztenyét és az árpagyöngyöt, majd csendesen addig főzzük, amíg az árpagyöngy megpuhul (kb. 35 perc).

Beletesszük a petrezselyemzöldet és a pulykahúst, majd jól átforrósítjuk a levest. Sózzuk, borsozzuk, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Lencsés-édesburgonyás pulykahúsleveshez az árpagyöngy helyett vörös lencsét, a sárgarépa, a pasztinák, a zellerszár, a kelbimbó és a póréhagyma helyett 1 nagy, narancssárga húsú édesburgonyát, 1 nagy pasztinákot és 20 dkg zellergumót teszünk a levesbe. Közvetlenül tálalás előtt még 1 evőkanál vörösáfonya zselét is belekeverünk.

Miért egészséges?

• Az árpa a legrégebben termesztett gabonaféle. Alacsony a zsírtartalma, és keményítőtartalmú szénhidrátokban gazdag. Nyomokban ugyan találunk benne glutént, ennek ellenére azok is fogyaszthatják, akiknek egyébként búzamentes diétát kell tartaniuk. A zellerszár káliumot tartalmaz, és vízhajtó hatása van: mérsékli a szervezetben a víz- és sóvisszatartást. Más mogyoróféléktől eltérően a gesztenye keményítőtartalmú szénhidrátokban gazdag, és alacsony a zsírtartalma (huszada a dióénak és a mogyoróénak). Hasznos mennyiségű E- és B6-vitamint is tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 115 kcal (480 kJ), fehérje 7 g, zsír, 1,2 g (ebből telített 0,2 g), szénhidrát 20 g, (ebből cukor 3,5 g), rost 2 g, B6-, C-, E-vitamin, folsav


Pulykahúsleves gesztenyével recepthez kapcsolódó receptek

Pulykahúsleves gesztenyével

Pulykahúsleves gesztenyével

Ne dobjuk ki a sült pulykából megmaradt csontokat, hanem használjuk fel pompás ízű, laktató, az olasz minestronéra emlékeztető leveshez, amely jó sok zöldséggel, árpagyönggyel, pulykahússal és gesztenyével készül. Tálaljuk ropogós,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés