Püspökkenyér recept

Püspökkenyér

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Tündi konyha

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
84

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Igen tudom, hogy inkább karácsonyra szoktunk püspökkenyeret sütni, de szerintem bármely évszakban szívesen elfogyasztjuk. ;) Sokan feltették már azt a kérdést, hogy mi a püspökkenyér és a gyümölcskenyér között a különbség!? Röviden annyi, hogy a püspökkenyér tetejét porcukorral szórjuk meg, míg a gyümölcskenyér tetejét pedig olvasztott csokoládéval öntjük le! Eredete Németországhoz köthető, a böjti időszakban sütötték, ugyanis a tetején a porcukor a pólyás Jézust szimbolizálja. Ízlés szerint tehetünk bele finomságokat pld: diót, mogyorót, mazsolát, kandírozott citrushéj illetve narancshéj darabokat, csokoládét, aszalt gyümölcsöket ... stb. Isteni finom, érdemes elkészíteni!
6 személyre

  • Tészta hozzávalói:
  • 10 dkg finom liszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 5 db tojás
  • 20 dkg ráma margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 18 dkg kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • Töltelék hozzávalói:
  • 5 dkg durvára vágott mogyoró (dió)
  • 5 dkg durvára törött étcsokoládé
  • 5 dkg kandírozott citrushéj darabok
  • 5 dkg kandírozott narancshéj darabok
  • 5 dkg mazsola
  • Szóráshoz:
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: (Teflonos püspökkenyér sütőforma mérete: 24cm x 8cm)

1. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjétől a sárgáját. A margarint a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd közben a tojások sárgáját is belekeverjük.

2. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá felverjük. A kétféle lisztet összekeverjük.

3. A cukros-tojás masszához a lisztet és a kemény habot váltakozva, apránként hozzákeverjük. Végül pedig a töltelék hozzávalóit is belekeverjük a tésztamasszába.

4. Tésztamasszát belesimítjuk a püspökkenyér sütőformába (én azért nem vajaztam, liszteztem ki, mert teflonos a sütőformám, így nem ragadt bele a tészta).

5. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük (tűpróba).

6. Ha megsült és kihűlt, a sütőformából egy tálra kiborítjuk, szeletekre felvágjuk és porcukorral megszórjuk a tetejét.


Püspökkenyér

Püspökkenyér

Igen tudom, hogy inkább karácsonyra szoktunk püspökkenyeret sütni, de szerintem bármely évszakban szívesen elfogyasztjuk. ;) Sokan feltették már azt a kérdést, hogy mi a püspökkenyér és a gyümölcskenyér között a különbség!? Röviden…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés