Quiche Lorraine recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 110 perc
Megnézték: |
Quiche Lorraine, azaz lotaringiai lepény: ez a finomság nevében őrzi származását. Ha sok emberre sütünk, duplázzuk meg a receptben megadott mennyiségeket, és sütőforma helyett jó nagy tepsit használjuk. Ha a sütés vége előtt 5 perccel kiemeljük a tésztát, szeletekre vágva a mélyhűtőbe tehetjük.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 25 dkg liszt és egy kevés a nyújtáshoz
- 12 dkg vaj, egy kevés a sütőformához
- 0.5 kiskanál só
- 1 db tojássárgája
- szárazbab a vakonsütéshez
A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 3 db tojás
- 1.5 dl főzőtejszín
- 20 dkg reszelt ementáli sajt
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 15 dkg felszeletelt baconszalonna
- fekete bors, só
Elkészítés
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk. A vajat feldaraboljuk, és a sóval, a tojássárgájával és 1–2 evőkanál vízzel együtt a liszthez adjuk. Az egészet először kézi mixer dagasztókarjával, majd kézzel sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
A sütőforma alját kivajazzuk. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A tésztát kevés liszten vékonyra nyújtjuk. Kibéleljük vele a formát, közben egy 5 cm magas peremet is kialakítunk.
A tésztalapot villával megszurkáljuk, sütőpapírral letakarjuk, szárazbabot szórunk rá, és 12 percig elősütjük. A szárazbabot és a sütőpapírt eltávolítjuk, és a tésztát még 45 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és kissé kihűtjük.
A töltelékhez a főzőtejszínt a tojásokkal, a szerecsendióval, a borssal és kevés sóval elkeverjük (a szalonna is sós, ezért a szokásosnál kevesebb sóra lesz szükségünk).
A baconszalonnáról levágjuk a bőrt, és csíkokra szeljük, azután a sajttal együtt szétterítjük a tésztalapon, és ráöntjük a tojásos tejszínt.
25–35 percig sütjük. Ha a teteje túl gyorsan pirul, alufóliával letakarjuk. Ha kisült, 5 percet várunk, majd kivesszük a formából, és még melegen tálaljuk.
Tipp:
A Quiche Lorraine-t omlós tészta helyett kelt tésztából is megsüthetjük. Még gyorsabban elkészül, ha mélyhűtött kelt vagy pizzatésztát használunk.