Rácsos-meggyes mindenes tészta recept

Rácsos-meggyes mindenes tészta
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2816

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ropogósan leveles tésztát bizonyára egyszerűbb a készen vett, előre nyújtott tésztából vagy a mirelit leveles-hajtogatottból készíteni, de immár három éve van egy jól bevált vajastészta receptem.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Alaptészta:

  • 28 dkg liszt
  • 22 dkg hideg vaj
  • 2 dl tejföl
  • kevés só

Töltelék:

  • 35 dkg sütésálló meggydzsem

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • vaníliás porcukor

Elkészítés

A lisztbe reszelt vajat egy széles kés segítségével hideg tepsi hátán vagy márványlapon gyorsan összedogozzuk a tejföllel, sóval. Ne hagyjuk, hogy a kezünktől az alapanyag felmelegedjen, mert akkor a tészta sütéskor 'szalonnás' lesz. Hűtőben letakarva másnapig, de legalább 4-5 órán át pihentetjük.

A cipót utána 2/3 és 1/3 részre osztjuk. A nagyobbat 30x40 cm-esre nyújtjuk, sütőpapírra csúsztatjuk, felvert tojással megkenjük, a meggyből halmokat teszünk rá. A kisebbik tésztát 40x20 cm-esre nyújtjuk, a rácsozóhengert erősen lenyomva a tészta hosszanti oldalával párhuzamosan végigmetsszük és a töltelékes tésztára helyezzük úgy, hogy a rácsokat széthúzzuk. A közöket lenyomkodjuk, a rácsozást megkenjük a maradék tojással, 220 fokos sütőbe tesszük, 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Langymelegen vaníliás porcukorral megszórjuk, nagyobb szeletekre vágva tálaljuk.

Ezt a receptet a netről töltöttem le, és amikor nem kell sietnem, a feltüntetett mennyiség háromszorosát gyúrom meg, mivel a nyers tészta jól bírja a fagyasztást. Rengeteg lesz, és olyankor többfajta süti kerekedik belőle. Muszáj fél napot vagy inkább 1 éjszakát pihennie a több felé cipózott tésztának. A felhasználatlan nyers tésztát egyben hagyjuk, vagy vékony lappá nyújtva sütőpapír közé tekerjük, és a legközelebbi felhasználásig légmentesen lezárt folcpakban a mélyhűtöbe helyezzük. Mindenre használhatjuk, amire a leveles, vajas tésztát: rolónak, papucsnak, pitének, lepénynek, tiroli rétesnek, krémes lapnak, stb. Tölthetjük édes és sós töltelékkel, ízlés szerint. Nagyon fontos tudnivaló, hogy pihentetés után ha kinyújtjuk, újból összegyúrni már nem szabad! Ettől lesz leveles.


Rácsos-meggyes mindenes tészta recepthez kapcsolódó receptek

Rácsos-meggyes mindenes tészta

Rácsos-meggyes mindenes tészta

Ropogósan leveles tésztát bizonyára egyszerűbb a készen vett, előre nyújtott tésztából vagy a mirelit leveles-hajtogatottból készíteni, de immár három éve van egy jól bevált vajastészta receptem.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Rácsos-meggyes mindenes tészta recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. június 24. 12345
Most készítem cseresznyéből.