Rácsos cseresznyés pite recept

Rácsos cseresznyés pite

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
3093

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az élet mindjárt szebbnek tűnik, ha beleharapunk ebbe a zamatos pitébe! Könnyű tésztáját lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük, mivel a vajat részben lágy krémtúróval helyettesítjük.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 28 dkg sima liszt (BL 51)
  • 4 evőkanál cukor
  • 2.5 dkg darabokra vágott hideg vaj
  • 12.5 dkg natúr krémtúró
  • 4 evőkanál jeges víz
  • 2 konzerv friss vagy szirupban eltett cseresznye lecsepegtetve (egyenként 40 dkg)
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 0.25 kiskanál mandulaeszencia
  • 1 db tojásfehérje 1 kiskanál vízzel felverve

Elkészítés

A lisztet 2 evőkanálnyi cukorral együtt robotgépbe tesszük, és néhány másodpercig keverjük. Beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg durva morzsát kapunk. Hozzáadjuk a krémtúrót, majd evőkanalanként a vizet, és addig keverjük, amíg a tészta összeáll. Két 20 cm átmérőjű, vastagabb, kör alakú tésztalapot formálunk, fóliába burkoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

Egy nagy tálban összekeverjük a cseresznyét a kukoricakeményítővel és a mandulaeszenciával, majd félretesszük.

Olajozóspray-vel befújunk, vagy 1 kiskanálnyi olívaolajjal kikenünk egy 23 cm átmérőjű tésztasütőformát vagy tűzállótálat. Enyhén belisztezett felületen az egyik nyers tésztalapot 28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Óvatosan felcsavarjuk a nyújtófára, és belenyomkodjuk a sütőformába. Egyenesre vágjuk a peremét, 2,5 cm-rel nagyobbra hagyva, mint a forma alaplapja. Háztartási ecsettel körülbelül 2 kiskanálnyi tojásfehérjét kenünk a tésztára, majd szétterítjük rajta a cseresznyés tölteléket.

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). A másik tésztalapot 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Derelyevágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat rács formában a töltelékre fektetjük. Levágjuk a végeket, de 2,5 cm-t itt is meghagyunk. Az alsó tésztalap szabadon hagyott peremét felállítjuk, közben a csíkok túllógó végeit beledolgozzuk. A peremet bordásra nyomkodjuk.

A tészta rácsait bekenjük a maradék tojásfehérjével, és a tetejére szórjuk a megmaradt 2 evőkanálnyi cukrot. A sütőformát egy fóliával bélelt sütőlapra tesszük, hogy a kibuggyanó tölteléket felfoghassuk. 10 perc sütés után 180 °C-ra mérsékeljük a hőt (gázsütőnél 4-es fokozat). Még 35–40 percig sütjük, amíg a tészta világosbarnára sül, és a töltelék bugyogni kezd a közepén.

Tipp:

• A cseresznye helyett más, szirupban eltett gyümölcsöt, például sárgabarackot vagy őszibarackot is használhatunk. A tölteléket mélyhűtött gyümölcsökből is elkészíthetjük.

Miért egészséges?

• Mivel a vaj nagy részét natúr krémtúróval helyettesítjük, ezért a tészta zsírtartalma alacsonyabb, mint a hagyományos süteményeké. Bár a befőzés során a cseresznyében lévő C-vitamin egy része lebomlik, a gyümölcs továbbra is gazdag fitovegyületekben, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a gyulladást, és közreműködnek az artériák rugalmasságának megőrzésében. Ebből a finom, cseresznyés pitéből kedvünkre lakmározhatunk, úgy, hogy egyúttal a vérnyomásunkat is csökkentjük.

A recept tápértéke:

Energia 276 kcal, zsír 4 g (ebből telített 2,5 g), fehérje 5 g, szénhidrát 58 g, nátrium 43 mg (só 0,01 g), élelmi rost 2 g.


Rácsos cseresznyés pite

Rácsos cseresznyés pite

Az élet mindjárt szebbnek tűnik, ha beleharapunk ebbe a zamatos pitébe! Könnyű tésztáját lelkiismeret-furdalás nélkül élvezhetjük, mivel a vajat részben lágy krémtúróval helyettesítjük.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Rácsos cseresznyés pite recepthez

Kissné Marika - 2011. június 17.
Nagyon jó tipp,és a recept is annak bízonyul,meg fogom csínálni. kőszönőm a recerptet tiszt, Kissné Marika