Rákóczi túrós recept

Rákóczi túrós
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
3110

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A klasszikus formát hozom.

6 személyre

  • A tészta hozzávalói egy 32 X 23 cm-es tepsihez
  • 24 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 db tojássárga
  • 1 dl tejföl
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 75 dkg túró, melyből 25 dkg krémtúró
  • 12 dkg cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 db biocitrom reszelt héja vagy Dr Oetker instant citromhéj
  • 1 evőkanál búzadara

Habrács:

  • 5 db tojásfehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 5 dl híg baracklekvár
  • 1 db habzsák csillagcsővel ellátva

Elkészítés

A lisztet gépi dagasztó tálba rakom, és a felkockázott hideg vajjal, cukorral, sütőporral és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe egy éjszakára. Előző nap készítem el.

A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.

A tésztát vajazott lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.

Hűlés után rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.

Közben kemény habbá verem az 5 tojás fehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, és a keményítőt, tovább verve a habot. Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 120 fokon 10 percre, míg egy kicsit szárad a hab, és világos krémszínű nem lesz.

Ezalatt a baracklekvárt elkeverem egy kanállal és ezt is habzsákba szedem, amit előtte elmostam.

A kész sütemény rácsközeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.


Rákóczi túrós recepthez kapcsolódó receptek

Rákóczi túrós

Rákóczi túrós

A klasszikus formát hozom.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés