Rakott kelkáposzta recept

Rakott kelkáposzta
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Mágnes Dóra

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
15195

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A rakott kelkáposzta titka, hogy jó minőségű alapanyagokból, jó szaftos darált hús pörköltből, és extra sok tejföllel készüljön. Akkor lesz a legfinomabb, ha a sütőben addig sütjük amíg a kelkáposzta széle szinte sötétbarnára pirul, mert akkor jön ki a káposzta édeskés zamata.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 nagy fej kelkáposzta
  • 40 dkg darált hús
  • 40 dkg rizs
  • 6 dl tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • só, bors
  • kömény
  • pirospaprika

Elkészítés

Egyik lábosban kevés olajon megpirítom a kockára vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadom a darálthúst, egy kicsit együtt pörkölöm majd rádobom a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Megfűszerezem sóval, borssal és piros papirkával, majd felöntöm egy pohár vízzel és lassú tűzön együtt párolom. Szóval egy egyszerűbb szaftos pörköltöt készítek belőle.

A kelkáposztát megmosom és szétbontom. Egy nagy lábosban felteszek vizet forralni és folyamatosan dobálom bele a kelkáposzta leveleket. Először a sötétebb káposzta levelek mennek alulra, mert azok nehezebben főnek át, mint a világos zsenge középsők. Én ki szoktam vágni az erősebb torzsa jellegű ereket a sötétebb levelekről. A káposzta főzővizét beízesítem sóval és őrölt köménnyel. Körülbelül forrás után 10 perccel ki is kapcsolom. Nem kell hogy szétfőjön a káposzta, mert még a sütőben lesz ideje puhulni.

Közben a másik lábosban először kevés zsiradékon fehéredésig hevítem a rizst és felöntöm kétszer annyi vízzel, sózom és kis lángon hagyom puhulni. Forrástól számított 15 perc múlva lekapcsolom a gázt, nem baj, ha még egy kicsit tocsakos marad a rizs, mert a sütőben úgyis kiszárad még. Amikor a fentiekkel elkészülök, akkor előveszek egy magasabb falú tepsit és elkezdem pakolni a rétegeket.

Egy sor kelkáposzta levél, egy sor hús, egy sor rizs és megkenem tejföllel. Majd megint egy sor kelkáposzta, egy sor hús, egy sor rizs és megkenem tejföllel. A tetejét lefedem sötétebb zöld kelkáposzta levelekkel. Azért a sötétebbekkel, mert azok a sütőben édesebbek lesznek, ha megpirulnak. A tetejére kenek még egy vékony réteg tejfölt és mehet az előmelegített sütőbe. 180 fokon addig sütőm amíg a kelkáposzta levelek széle vörösesbarnára pirul (kb. 35-40 perc)


Rakott kelkáposzta recepthez kapcsolódó receptek

Rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta

A rakott kelkáposzta titka, hogy jó minőségű alapanyagokból, jó szaftos darált hús pörköltből, és extra sok tejföllel készüljön. Akkor lesz a legfinomabb, ha a sütőben addig sütjük amíg a kelkáposzta széle szinte sötétbarnára pirul,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Rakott kelkáposzta recepthez

konyhatunder - 2013. január 12.
Köszönjük a receptet, isteni volt, bár mi úgy szeretjük, hogy a pörköltet és a rizst összekeverjük (rizsből csak a megadott mennyiség 1/4-ét, 1/3-át tesszük bele, ahogy a szaft engedi). Csináltam már más receptek alapján is, de ez a legjobb, semmi kétség nem fér hozzá! (Jó tanács kezdő háziasszonyoknak: ne este munka után fogjatok hozzá az elkészítéséhez, mert nagyon pepecselős és nagyon időigényes. Hétvégén is egy délelőtt simán rámegy, úgyhogy nálunk ez nem egy olyan kaja, amit mindennap eszünk, de annál jobban szeretjük és értékeljük, amikor az asztalra kerül!)