Rakott krumpli pulykakolbásszal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 95 perc
Megnézték: |
Az angol rakott krumplinak ebben az egészségesebb változatában a sertéskolbászt sovány pulykakolbásszal helyettesítjük, babszósszal öntjük le, és a tetejére vékonyra szeletelt gyökérzöldségeket rakunk.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 2 evőkanál liszt
- só és fekete bors
- 1 db vöröshagyma apróra vágva
- 1 db nagy sárgarépa, ferdén vékonyan felkarikázva
- 40 dkg konzerv vörös vesebab lecsepegtetve és leöblítve
- 1.5 evőkanál napraforgóolaj
- 2 dkg vaj megolvasztva
- 40 dkg burgonya meghámozva és vékonyan felszeletelve
- 4.5 dl csirkealaplé lehetőleg házi
- 3 kiskanál magos mustár
- 2 kiskanál pirospaprika
- 1 db közepes méretű paszternák, ferdén vékonyan felkarikázva
- 45 dkg pulykakolbász
- 1 evőkanál Worcester-szósz
- 1 kiskanál világos barna cukor
Elkészítés
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 5-ös fokozat). A burgonyát, sárgarépát és paszternákot egy lábas forrásban lévő vízbe dobjuk, majd 3-4 perc alatt épp csak puhára főzzük. Leöntjük a főzőlét, és a zöldségeket félretesszük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Közepes hőfokon 10 percig sütjük a kolbászokat úgy, hogy mindenütt egyenletesen megpiruljanak. Kivesszük az edényből, és félretesszük.
Beledobjuk a hagymát a serpenyőbe, megfonnyasztjuk és enyhén megpirítjuk (5 perc). Hozzáadjuk a pirospaprikát és a lisztet, majd hozzáöntjük az alaplevet, és elkeverjük. Állandóan keverve felforraljuk, s mérsékelt hőfokon csendesen tovább főzve besűrítjük. Belekeverjük a Worcester-szószt, a cukrot és 2 kiskanál mustárt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a babot. A kolbászokat vastag szeletekre vágjuk, a mártáshoz adjuk, majd az egészet újból felforraljuk.
A kolbászos-babos keveréket egy 1,5 literes lapos tűzálló edénybe kanalazzuk. A burgonyát és a gyökérzöldségeket a tetejére rakjuk úgy, hogy középről körkörösen kifelé haladva az egymást kissé átfedő szeletekkel a felületet befedjük. 1 kiskanálnyi mustárt összekeverünk avajjal, és bekenjük vele a zöldségeket.
30-35 percig sütjük, vagy addig, amíg a babos szósz már erősen rotyog, és a rakott krumpli teteje aranybarnára pirul.
Tipp:
• A rakott krumplit előre is összeállíthatjuk. Ilyenkor a hűtőben tároljuk, és a sütési idő 4045 perc. 20 perc után alufóliával letakarjuk. Vegetáriánus változathoz használjunk húsmentes kolbászt és zöldségalaplét. A Worcester-szószt enyhén csípős csiliszósszal helyettesíthetjük. A vöröshagyma helyett 2 szál felkarikázott póréhagymát (kb. 25 dkg) használunk, a pirospaprikát elhagyjuk, fehér babot és 5 dkg félbevágott, kimagozott aszalt szilvát adunk hozzá. A tetejére pürét is készíthetünk a zöldségekből: a burgonyát, a sárgarépát és a paszternákot feldaraboljuk, és 15-20 perc alatt nagyon puhára főzzük. Leöntjük a vizet, jól lecsepegtetjük, majd 20 dkg friss sajttal pürésítjük a zöldségeket. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kolbászos-babos keverékre terítjük a pürét, majd rámorzsolunk 1,5 dkg vajat, s megszórjuk pirospaprikával. Az alaprecept szerint sütjük meg.
Miért egészséges?
• A vesebab, akárcsak a többi hüvelyes zöldség, megfelelő mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, főként az oldható változatot, amely jótékonyan csökkenti a magas koleszterinszintet. Mind a paszternák, mind a burgonya hasznos mennyiségű káliumot juttat a szervezetbe. A paszternákban még különféle B-vitaminokat, így folsavat és B1-vitamint is találunk.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 486 kcal (2027 kJ), fehérje 39 g, zsír 12 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 58 g, (ebből cukor 15 g), rost 12 g, A-, B6-, B12-vitamin, B1-, E-, C-vitamin, folsav, niacin, réz, vas, kálium, cink, kalcium, szelén