Rakott padlizsán recept

Rakott padlizsán
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2160

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A piacokon - elfogadható áron - padlizsán dömping van, így nemcsak  frissen készíthetjük el, de be is főzhetjük: tegyük el télire üvegekben vagy tároljuk a fagyasztóban.

4 személyre

  • 2 ek étolaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 0.5 kg ropogós padlizsán
  • 4 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 6 dl forró tej
  • 2 csipet só
  • 1 mokkáskanálnyi szerecsendió
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt színes bors
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 szál rozmaring bóbita
  • 5 szál kakukkfű
  • 4 szem közepes burgonya
  • 1 dm piros húsos paprika
  • 2 szem nagyobb paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Az összes zöldséget megmossuk, a burgonyát meghámozzuk, a fokhagymát lehéjazzuk, karcsúra szeljük. A zöldségeket külön-külön vékony karikára vágjuk. A héjas padlizsánt erősen besózzuk, hogy kiengedje a levét. Az étolajon megpirítjuk a burgonyát, kiszedjük, kevés sóval megpergetjük. Helyére tesszük a paprikakarikákat, átsütjük, kivesszük, majd erősebb hő felett a paradicsom következik a fokhagymával, éppen hogy csak megkapatjuk. Kiszedjük és enyhén megsózzuk. Papírtörlővel a padlizsánkarikák sós nedvét alaposan felitatjuk. Az olívaolajat a serpenyőbe öntjük, felforrósítjuk, majd barnásra pirítjuk benne a padlizsánt.

A fehérmártáshoz vagy besamelhez a vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, de pirítás helyett addig keverjük, amíg a liszt ki nem fehéredik. Pár másodperc az egész. Forró tejjel felengedjük, 2-3 perc alatt sűrűre főzzük, majd nagyon kicsi lángon rövid ideig még kevergetjük. Megsózzuk, szerecsendió reszelékkel illatosítjuk. Levesszük a tűzről, krémessé keverjük a tejszínnel.

Mélyebb sütőtálba helyezzük a burgonyakarikákat, egymásra halmozzuk a paradicsomot, a padlizsánt, a fokhagymát és a paprikakarikákat, közben 1-1 kanál mártással meglocsoljuk, a tetejére sajtot reszelünk. 170 fokos sütőben 15 perc alatt összesütjük, amíg mosolygós pirosra pirul a tetején a sajt.

Cikkekre vágva langymelegen vagy hidegen tálaljuk - magában pirítóssal vagy fokhagymás bruschettával, illetve sült hús vagy hal mellé köretként. Frissen lecsipkedett citromos kakukkfűvel, rozmaring bóbitával vidámítjuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Rakott padlizsán recepthez kapcsolódó receptek

Rakott padlizsán

Rakott padlizsán

A piacokon - elfogadható áron - padlizsán dömping van, így nemcsak  frissen készíthetjük el, de be is főzhetjük: tegyük el télire üvegekben vagy tároljuk a fagyasztóban.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés