Rántotta füstölt lazaccal és kaporral recept

Rántotta füstölt lazaccal és kaporral

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

20 perc

Megnézték:
1295

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A tojást zsiradék nélkül készítjük el forrásban lévő víz fölé helyezett tűzálló tálban, azután friss főzőtejszínt keverünk hozzá, hogy a rántotta ínycsiklandóan krémes legyen. Összekeverjük a csíkokra vágott füstölt lazaccal és a friss kaporral, majd teljes kiőrlésű lisztből sütött pirítós kenyéren tálaljuk. Tökéletes villásreggeli.

4 személyre

  • 3 evőkanál félzsíros tej
  • 6 db
  • 6 hosszúkás paradicsom hosszában félbevágva
  • 1 kiskanál citromlé
  • 3 evőkanál főzőtejszín
  • 1 evőkanál friss kapor összevágva
  • 4 vastag szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 8 dkg füstölt lazac vékony csíkokra vágva
  • 0 só és fekete bors néhány szál friss kapor a díszítéshez

Elkészítés

Egy tűzálló tálban felverjük a tojást a tejjel. Forrásban lévő vízzel telt lábas fölé helyezzük úgy, hogy a tál alja éppen csak érintkezzék a vízzel. Addig főzzük, amíg a tojás sűrűsödni kezd, közben gyakran kevergetjük (6–8 perc).

A grillsütőt magas hőfokon előmelegítjük. Miközben fő a tojás, a paradicsomokat a vágott oldalukkal fölfelé a grillsütő rácsára helyezzük, és kissé megsózzuk, megborsozzuk. A kenyérszeleteket is a rácsra tesszük, és 4-5 percig grillezzük, félidőben megfordítva őket. A paradicsomok akkor jók, ha kissé megbarnulnak, a kenyérszeleteknek pedig mindkét oldalukon meg kell pirulniuk.

A tejszínt a rántottára öntjük, sózzuk, borsozzuk, és állandóan keverve még 1 percig gőzöljük, hogy a keverék finom, lágy rántottává álljon össze. A citromlevet a füstölt lazacra locsoljuk, majd az összevágott kaporral együtt a rántottához adjuk. Ezután gyorsan levesszük az edényt a tűzhelyről.

A pirítós kenyereket előmelegített tányérokra tesszük, és elosztjuk rajtuk a lazacos rántottát. Mindegyik adagra egy-egy kaporszálat teszünk, majda grillezett paradicsommal körítve tálaljuk.

Tipp:

• Sonkás rántottához lazac helyett füstölt sonkát, kapor helyett összevágott petrezselyemzöldet használunk. • Készítsünk parsee-t, fűszeres indiai rántottát. Egy teflonbevonatú serpenyőben felforrósítunk 1,5 dkg vajat, és 1 perc alatt óvatosan megpirítunk rajta 2 kiskanál gyömbért, 1 kicsumázott és apróra vágott piros csilipaprikát, valamint negyed kiskanál őrölt római köményt és negyed kiskanál őrölt koriandert. Hozzáadjuk a tojásos-tejes keveréket, és állandó keverés mellett alacsony hőfokon besűrítjük. Belekeverünk 3 evőkanál görög joghurtot, 4 feldarabolt paradicsomot és 1 evőkanál friss, összevágott koriandert, majd meleg naan kenyérrel tálaljuk.

Miért egészséges?

• A tojás különféle tápanyagokban gazdag. Amellett, hogy értékes fehérjét tartalmaz, hasznos mennyiségű A-, B2-, B12- és E-vitamint, niacint és ásványi anyagokat is találunk benne. • A lazac többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavat tartalmaz, amely csökkenti a szívés érrendszeri betegségek, valamint a stroke kialakulásának kockázatát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 363 kcal (1513 kJ), fehérje 22 g, zsír 21 g (ebből telített 9 g), szénhidrát 24 g, (ebből cukor 6 g), rost 4 g, A-, B12-vitamin, C-, E-vitamin, niacin, szelén, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, kalcium, réz, vas, kálium


Rántotta füstölt lazaccal és kaporral recepthez kapcsolódó receptek

Rántotta füstölt lazaccal és kaporral

Rántotta füstölt lazaccal és kaporral

A tojást zsiradék nélkül készítjük el forrásban lévő víz fölé helyezett tűzálló tálban, azután friss főzőtejszínt keverünk hozzá, hogy a rántotta ínycsiklandóan krémes legyen. Összekeverjük a csíkokra vágott füstölt lazaccal…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés