Rebarbarás-banános kenyértorta recept

Rebarbarás-banános kenyértorta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1105

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt a klasszikus angol édességet (charlotte), amely vajas kenyértésztában sült gyümölcsből áll, többnyire almával töltik meg, de a rebarbara és a banán szokatlan kombinációjával is nagyon jó. Angol nevét a hagyomány szerint III. György feleségéről, Charlotte királynéról kapta, aki nagy érdeklődést mutatott a gyümölcstermesztés iránt.
6 személyre

  • 2 nagy kemény banán
  • 50 dkg zsenge rózsaszín rebarbara, vastag szeletekre vágva
  • 2 evőkanál finom szemcséjű kristálycukor
  • 1 kiskanál demerara cukor
  • 4.5 dkg olvasztott vaj
  • 0.5 kiskanál őrölt csillagánizs
  • 1 db finomra reszelt héja és leve
  • 11 vékony szelet fehér kenyér összesen kb. 33 dkg

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat) előmelegítjük. A rebarbarát a porcukorral, a csillagánizzsal, a narancs levével és reszelt héjával együtt lábasba tesszük, lefedjük, és alacsony hőfokon, időnként megkeverve 10-15 percig főzzük, vagy addig, amíg a rebarbara megpuhul.

Levesszük a tűzhelyről. A banánt meghámozzuk, felszeleteljük, és hozzáadjuk a rebarbarához. Félretesszük.

Egy 20 cm átmérőjű csatos tortaformát kikenünk egy kevés olvasztott vajjal. A kenyérszeletekről levágjuk a héjukat, és hosszúkás darabokra szeljük, majd egy kevés vajjal vékonyan megkenjük őket.

A tortaforma alján és belső oldalán elrendezzük a kenyérszeletek kb. kétharmadát, vajas felükkel felfelé, illetve befelé. A banános rebarbarát beleborítjuk a tortaforma közepébe, és jól lenyomkodjuk. Lefedjük a megmaradt kenyérszeletekkel, a vajas felükkel lefelé. Kissé lenyomjuk, és a kenyértorta tetejét megkenjük a maradék vajjal.

Addig sütjük, amíg a kenyérszeletek szép aranybarnára pirulnak (kb. 3035 perc). Hagyjuk a tortát a sütőformában kissé kihűlni, majd borítsuk ki, és szórjuk meg demerara cukorral. Melegen tálaljuk, ízlés szerint tejföllel.

Tipp:

• Más alakú tortához a tésztát 90 dkg-os kenyérsütő formában is megsüthetjük, a receptben szereplő hőfokon és ideig. • Szilvás-körtés-feketeribiszkés kenyértorta készítéséhez 50 dkg félbevágott vörös szilvát kb. 15 percig párolunk 4 evőkanál almalében, amelyhez 2 evőkanál kristálycukrot és 1 kiskanál őrölt fahéjat adunk. Vigyázzunk, hogy a gyümölcs ne puhuljon meg túlságosan. Leveszszük a tűzhelyről, és hozzáadunk 2 érett, hámozott, kis darabokra vágott körtét és 10 dkg fekete ribiszkét. Beleöntjük a kenyérrel kibélelt sütőformába, és az alaprecept szerint megsütjük. Tálalás előtt demerara cukor helyett 1 evőkanál pirított mandulapehellyel szórjuk meg. • Ha az előbbi változathoz nem sikerül friss fekete ribiszkét beszerezni, saját levében eltett konzerv gyümölcs is megfelelő, jól lecsurgatva, de a levét megtartva. A szilvát az almalé helyett ebben is megpárolhatjuk.

Miért egészséges?

• A rebarbara 94%-a víz, s mint ilyen, az édes gyümölcsökhöz és a citrusfélékhez képest nagyon kevés C-vitamint tartalmaz. Azonban megfelelő forrása a káliumnak, ami a nátriummal együtt nélkülözhetetlen a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartásához. • A banán szénhidrátban gazdag – 2-3-szor annyit tartalmaz, mint az alma, a körte vagy a narancs, és 50%-kal többet, mint a szőlő. Azért esznek sok banánt a sportolók, hogy a folyamatos energia-utánpótlásnak köszönhetően izmaik glikogénkészlete ne ürüljön ki. • Mindenfajta kenyér értékes tápanyagforrás, s helyük van az egészséges étrendben. A fehér kenyér, amelyet általában nem tartanak olyan „egészségesnek”, mint a teljes kiőrlésűt, kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint az utóbbi.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 254 kcal (1050 kJ), fehérje 6 g, zsír 7 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 44 g, (ebből cukor 17,5 g), rost 2 g, szelén, A-, B1-, C-vit., kalcium, réz, kálium


Rebarbarás-banános kenyértorta

Rebarbarás-banános kenyértorta

Ezt a klasszikus angol édességet (charlotte), amely vajas kenyértésztában sült gyümölcsből áll, többnyire almával töltik meg, de a rebarbara és a banán szokatlan kombinációjával is nagyon jó. Angol nevét a hagyomány szerint III. György…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés