Régimódi csirkehúsleves recept

Régimódi csirkehúsleves
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
13775

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Korántsem ördöngösség jó csirkehúslevest készíteni. A lényege a jó minőségű csirkehúsból főzött friss alaplé, amelyhez hozzáadjuk a zöldséget és a levestésztát, és máris megértjük, miért adják előszeretettel lábadozó betegeknek is.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Az alapléhez:

  • 1 db kisebb csirke bőr nélkül, feldarabolva vagy négyfelé vágva (összesen kb. 1, 35 kg)
  • 2 db félbe vágott vöröshagyma (a legbelső barna színű héjréteget rajta hagyjuk)
  • 3 db feldarabolt sárgarépa
  • 3 db feldarabolt zellerszár
  • 1 bouquet garni (fűszernövénycsokor például petrezselyemzöld, kakukkfű, turbolya, esetleg 1 friss babérlevél póréhagyma-levélbe csomagolva, átkötve)
  • 4 szem fekete bors
  • 11.5 dkg cérnametélt
  • 1 db hosszában félbe vágott és vékonyan felszeletelt sárgarépa
  • 1 db vékonyra felkarikázott zellerszár
  • 5.5 dkg kis rózsákra szedett brokkoli
  • 20 dkg mélyhűtött és felengedett morzsolt csemegekukorica
  • 2 evőkanál finomra aprított petrezselyem
  • 2 kiskanál friss kakukkfűlevél
  • bors, ízlés szerint

Elkészítés

Először elkészítjük az alaplevet. A feldarabolt csirkét, a vöröshagymát, a sárgarépát és a zellert egy nagy fazékba tesszük, majd felöntjük körülbelül 2 l hideg vízzel, hogy teljesen ellepje. Felforraljuk, közben leszedjük a felszínén képződött szürke habot.

Mihelyt felforr, takarékra állítjuk a lángot. Beledobjuk a fűszernövény-csokrocskát és a borsszemeket. Kis rést hagyva, a lábast lefedjük, és 1 óra hosszat csendesen főni hagyjuk, közben szükség szerint leszedjük a habot. 30–40 perc elteltével ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a csirkehús, s ha igen, kivesszük a lábasból, és félretesszük.

Egy nagy szűrőt kibélelünk átnedvesített szűrőruhával, és egy nagy, tűzálló tálba szűrjük az alaplevet. A zöldségeket és az ízesítőket kiszedjük. 1,5 l alaplevet visszaöntünk a tisztára törölt lábasba. (A megmaradt alaplevet lehűtjük, lefagyasztjuk, és a következő alkalomra félretesszük.)

Amikor a csirke kissé kihűlt, kicsontozzuk. 22,5 dkg húst kisebb darabokra vágunk; ez kerül majd a levesbe. (A maradékot később szendvicsbe vagy más ételhez is felhasználhatjuk.)

Az alaplevet felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot. Beletesszük a sárgarépát, és néhány percig csendesen főzzük. Hozzáadjuk a zellert, a brokkolit és a kukoricát, majd tovább forraljuk, míg az összes zöldség megpuhul. Végül belefőzzük a tésztát.

Beletesszük a csirkét, ízlés szerint megborsozzuk, és jól felforrósítjuk a levest. Rászórjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet, majd azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Rostdúsabb változathoz használjunk teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát. A csirkével együtt belekeverhetünk 1 konzerv (40 dkg) lecsepegtetett és átöblített zöldbabot is, amit éppen csak felforrósítunk. A zöldségeket idény szerint válogassuk. Adhatunk hozzá kis karfiolrózsákat, zellergumót, felszeletelt gombát vagy felkockázott, zöld, piros vagy sárga húsú paprikát. Minél frissebbek, annál ízletesebb a leves.

Miért egészséges?

A zöldségek többségétől eltérően, amelyekből nyersen több tápanyaghoz jutunk, a sárgarépából több béta-karotint nyerhetünk, ha megfőzzük. A hő hatására ugyanis a sejtfalakat összetartó pektinréteg felbomlik, a sejtek szétválnak egymástól, így a szervezet könnyebben tudja a béta-karotint A-vitaminná alakítani.

A recept tápértéke:

Energia 233 kcal, zsír 3 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 18 g, szénhidrát 31 g, nátrium 295 mg (só 0,7 g), élelmi rost 2 g., Megfelelő káliumforrás (481 mg)


Régimódi csirkehúsleves recepthez kapcsolódó receptek

Régimódi csirkehúsleves

Régimódi csirkehúsleves

Korántsem ördöngösség jó csirkehúslevest készíteni. A lényege a jó minőségű csirkehúsból főzött friss alaplé, amelyhez hozzáadjuk a zöldséget és a levestésztát, és máris megértjük, miért adják előszeretettel lábadozó betegeknek…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Régimódi csirkehúsleves recepthez

Mónika - 2009. szeptember 17.
Ez az egyik kedvenc levesen amit szívesen eszek.